Viskas, paskutiniai Rusijos „draugai“ nusisuka nuo Maskvos: skelbiama, kas nutiko  ()

Vienintelis Putino draugas ES išlieka Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, likusieji bėga nuo Kremliaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keli artimi Maskvos draugai iš karto leido suprasti, kad draugystė baigėsi. Kinija, Kazachstanas, Serbija ir Armėnija pasisakė prieš karą ir už partnerystę su Europa.

Apie tai rašo „Telegram“ kanalas „Mes galime paaiškinti“.

Visi demaršai įvyko per savaitę, netrukus po to, kai Putinas paskelbė apie pirmąjį po SSRS žlugimo branduolinių ginklų perdavimą kitai posovietinei šaliai – Baltarusijai.

Putinas apie savo sprendimą paskelbė praėjus vos keturioms dienoms po to, kai susitarė su Xi to nedaryti. Neatsitiktinai Pekinas vienas pirmųjų atsiribojo nuo Kremliaus.

Rusijos ir Kinijos „beribė draugystė“, dėl kurios šalys susitarė likus trims savaitėms iki karo Ukrainoje pradžios, Kinijos ambasadoriaus Europos Sąjungoje teigimu, pasirodė esą ne kas kita, kaip retorinė figūra. Kinija nepripažįsta Krymo ir kitų „naujųjų regionų“ rusiškais ir nepalaiko Rusijos veiksmų Ukrainoje.

„Neleisime, kad mūsų teritorija būtų naudojama sankcijoms apeiti“, – neseniai pareiškė Kazachstano užsienio reikalų viceministras Romanas Vasilenko.

Artimiausia Rusijos partnerė EAEU ir KSSO nuo karo pradžios išliko pabrėžtinai neutrali, tačiau Vasilenko jau užsimena, kad Astanos kantrybė nėra begalinė: „Norime, kad šis konfliktas kuo greičiau pasibaigtų“. Jis nedvejodamas priminė, kad Kazachstanas jau teikia humanitarinę pagalbą Ukrainai.

 

Serbiją, kuri nėra ES ir NATO narė, Rusija laikė draugiškiausia šalimi Europoje. Tačiau prezidentas Aleksandras Vučičius penktadienį pareiškė, kad jis taip pat negali garantuoti ilgalaikio neutralumo.

„Norime į Europą“, – paaiškino Vučičius. Anot jo, Serbija be Europos „daug ko negali“. Birželio mėnesį Serbija taip pat surengs bendras pratybas su NATO.

Balandžio 5 dieną paskelbta, kad NATO pratybose Europoje dalyvaus ir Armėnija, istorinė Rusijos sąjungininkė ir karinė sąjungininkė KSSO. Tačiau tik su Rusija ir KSSO Armėnija atsisakė rengti pratybas, manydama, kad dalyvavimas „netinkamas“. Jerevano politikai mano, kad Azerbaidžano įvykdytas Kalnų Karabacho užgrobimas įvyko su Putino žinia, ir net neatmeta, kad Hagos reikalavimais gali būti areštuotas Rusijos prezidentas.

 

Paskutiniai „draugai“ nusisuka nuo Maskvos. Vienintelis Putino draugas ES išlieka Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Vengrija vetuoja ES sprendimus, pagalbos skyrimą Ukrainai ir žada blokuoti priemones prieš Rusijos branduolinę pramonę. Tačiau net Orbanas kovą pareiškė, kad Vengrija turės persvarstyti santykius su Maskva dėl „geopolitinės realybės pokyčių“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(124)
(5)
(119)

Komentarai ()