Surastas giliausias povandeninis vulkanas (Video)  (1)

D. Britanijos mokslininkams pavyko aptiko giliausią iki šiol hidroterminį šaltinį - aktyvų povandeninį ugnikalnį, kurį pavyko ne tik nufotografuoti, bet ir nufilmuoti giliavandene povandenine kamera.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nacionalinio okeanografijos centro (NOC) Southamptone pranešime sakoma, jog ugnikalnis surastas mokslininko Dougo Connely vadovaujamos ekspedicijos į 7 686 m gylio Kaimanų įdubą Karibų jūroje, metu. Kaimanų įduba yra pati giliausia Karibų jūros vieta. Ugnikalnio kraterio žiotys po vandeniu slepiasi 5000 metrų gylyje. Tai kol kas pats giliausias iki šiol mokslui žinomas aktyvus povandeninis ugnikalnis. Neseniai mes rašėme apie dar vieną povandeninį ugnikalnį, kurio išsiveržimą mokslininkams irgi pavyko nufilmuoti - tačiau pastarasis tebuvo 1,2 km gylyje.

Mokslininkai į tiriamąją misiją leidosi su laivu RRS James Cook. Ugnikalnį aptiko D. Britanijos Nacionaliniame okeanografijos centre sukurtas giliavandenis aparatas „Autosub6000“ – šis robotas gali panirti į 6000 metrų gylį. Roboto dėka mokslininkams pavyko sudaryti detalų jūros dugno žemėlapį, išanalizuoti cheminę vandens sudėtį ir padaryti daugybę povandeninių nuotraukų.

Na, o povandeninį vulkaną nufilmuoti pavyko su bendrovės „Hydro-Lek“ pagamintu nuotoliniu būdu valdomu aparatu „HyBIS“.

Daugiau detalių apie atradimą galima sužinoti mokslininkų komandos blogo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)