5 reakcijos į konfliktus tipai: kuris jūs – pliušinis meškiukas ar ryklys?  ()

Konfliktų sprendimas ne kartą yra atsidūręs tyrėjų lauke. Socialinis psichologas Davidas W. Johnsonas tyrinėjo žmonių konfliktų valdymo „stilius“ ir modeliavo tipažus, pagal tai, kaip reaguojame į konfliktus, rašo sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Vėžliai“, „rykliai“, „meškiukai“, „lapės“ ir „pelėdos“

Jis teigė, kad mūsų reakcijos ir strategijos sprendžiant konfliktus paprastai apima bandymą suderinti mūsų pačių rūpesčius (mūsų tikslus) su kitų dalyvaujančių žmonių rūpesčiais (jų tikslais ir santykių išsaugojimu). D.W.Johnsonas nurodė penkis pagrindinius stilius arba požiūrius į šį balansavimo veiksmą.

„Vėžliukai“ pasitraukia, atsisakydami ir savo tikslų, ir santykių. Rezultatas paprastai būna įšaldytas, neišspręstas konfliktas.

„Rykliai“ laikosi agresyvios jėgos pozicijos ir bet kokia kaina gina savo tikslus. Konflikto metu jie linkę pulti, gąsdinti ir užvaldyti.

„Meškiukai“ stengiasi išsaugoti taiką ir viską sušvelninti. Jie visiškai atsisako savo tikslų. Jie aukojasi dėl santykių.

„Lapės“ pasirenka kompromisinį stilių. Joms rūpi, kad aukotųsi abi pusės, ir nuolaidžiavimą laiko išeitimi, net jei dėl to abi pusės kažkiek nukenčia.

„Pelėdos“ į konfliktą žiūri kaip į problemą, kurią reikia išspręsti. Jos yra atviros ją spręsti bet kokiais sprendimais, siūlančiais abiem pusėms galimybę pasiekti savo tikslus ir išlaikyti santykius. Tam gali prireikti nemažai laiko ir pastangų. Tačiau pelėdos pasirengusios ištverti šią kovą.

 

Tyrimai rodo, kad mūsų konfliktų sprendimo stiliai yra susiję su mūsų asmenybėmis ir prieraišumu.

Pavyzdžiui, žmonės, kurių ankstyvoji prisirišimo patirtis išmokė juos, kad jų jausmai yra nesvarbūs arba nematomi, gali būti labiau linkę išsiugdyti konfliktų sprendimo stilius, kurie instinktyviai sumažina jų poreikius (pavyzdžiui, „meškiukas“).

Kai kurie psichologai taip pat teigia, kad mūsų konfliktų valdymo stiliai gali keistis ilgalaikiuose santykiuose, tačiau ne iš esmės.

Kitaip tariant, nors pliušinis meškiukas gali turėti potencialą išsiugdyti konfliktų valdymo bruožus, atspindinčius kitus stilius, mažai tikėtina, kad jis pavirs „rykliu“.

 

Psichologai Richardas Mackey, Matthew Diemeris ir Bernardas O'Brienas teigė, kad konfliktai neišvengiami visuose santykiuose. Jų tyrimai parodė, kad santykių trukmė labai priklauso nuo to, kaip sprendžiami konfliktai, o ilgiausiai trunkantys ir labiausiai pasitenkinimą teikiantys santykiai yra tie, kuriuose abi šalys priima konfliktus ir konstruktyviai į juos reaguoja.

Taigi, nors dviejų „ryklių“ santykiai gali būti ilgalaikiai, tikimybė, kad jie bus darnūs, yra gerokai mažesnė, palyginti su dviejų „pelėdų“ santykiais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()