Šimtmečio mūšis: mokslininkams pavyko išsiaiškinti, kas yra blogiau – cukrus ar riebalai  ()

Prieštaringi duomenys glumino mokslininkus dešimtmečius, tačiau jiems pavyko išsiaiškinti, kas yra blogiau: per daug angliavandenių ar per daug riebalų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtmečius mokslininkai ginčijasi dėl to, kas žmogui yra kenksmingesnis – cukrus ar riebalai. 20-ojo amžiaus pabaigoje ir 21-ojo amžiaus pradžioje riebalai dažniausiai buvo siejami su širdies ligomis ir dideliu cholesterolio kiekiu, tačiau naujausi tyrimai rodo, kad angliavandeniai, virstantys cukrumi, taip pat pavojingi sveikatai, rašo „The Jerusalem Post“.

Naujame tyrime mokslininkai iš Harvardo universiteto Kembridže ir Tulano universiteto Naujajame Orleane pagaliau sugebėjo užbaigti ilgalaikį ginčą. Kartu su Kinijos kolegomis jie surinko ir ištyrė 1990-ųjų duomenis apie daugiau nei 370 000 amerikiečių, kurių amžius buvo nuo 50 iki 71 metų tyrimo pradžioje. Pažymėtina, kad mokslininkai panaudojo duomenis iš kito 1995 metais atlikto tyrimo, kurio metu buvo tiriamas ryšys tarp mitybos ir lėtinių ligų pagyvenusių žmonių tarpe.

Tyrėjai atliko apklausą, kurios metu respondentams buvo pateiktas 124 skirtingų maisto produktų sąrašas. Tiriamųjų paprašyta atsakyti, kaip dažnai jie valgo kiekvieną iš jų. Remdamiesi šiais duomenimis, tyrėjai galėjo apskaičiuoti, kaip dažnai apklausos dalyviai valgė angliavandenius ir riebalus. Tada mokslininkai atrinko 40 % tiriamųjų ir suskirstė juos į dvi grupes:

  • tuos, kurie vartojo mažiausiai angliavandenių;
  • tuos, kurie suvartojo daugiausiai angliavandenių.

 

Tada apklausos dalyviai buvo suskirstyti pagal tai, kokios dietos jie laikosi: mažai riebalų ar mažai angliavandenių turinčios ir „sveikos“ bei „nesveikos“ pagal tai, iš kokių šaltinių gavo maistą – kokybiško ar nekokybiško maisto. Paprasčiau tariant, tie, kurie laikėsi neriebios dietos ir valgė daug liesos mėsos bei daržovių, buvo priskirti „sveikos mitybos“ grupei. Tie, kurie vartojo rafinuotą cukrų ir perdirbtus maisto produktus, priskirti „nesveikos mitybos“ grupei.

Tyrimas parodė, kad žmonės, kurie valgė mažai riebalų turintį maistą, palyginti su tais, kurie valgė daug riebalų, nepaisant to, ar jie buvo sveiki, ar ne, turėjo žymiai mažesnę ankstyvos su sveikata susijusios mirties riziką. Be to, mokslininkai nustatė, kad rizika sumažėjo nepaisant to, ar mažai riebalų turinti dieta buvo „sveika“, ar „nesveika“: pirmoje grupėje – 21 proc., antrojoje – 8 proc.

 

Tyrimas taip pat parodė, kad mažai riebalų turinti dieta kasmet gali sumažinti priešlaikinės mirties nuo visų priežasčių riziką 34 proc. Tuo pačiu metu mažai angliavandenių turinčios dietos, priešingai, padidina mirties nuo visų priežasčių riziką 38 %.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(15)
(-4)

Komentarai ()