Astronomai pamatė, kas Žemės lauks ateityje: smagu nebus  ()

Astronomai pirmą kartą išvydo Žemės mirtį, kai tolima žvaigždė prarijo aplink ją besisukančią planetą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Astronomai pirmą kartą pastebėjo žvaigždę, ryjančią vieną iš savo planetų. Tai stulbinanti mūsų planetos likimo preliudija, nes maždaug po 5 mlrd. metų Saulė taip išsiplės, kad praris Žemę, rašo „Science Alert“.

Liūdno likimo planeta yra už 13 000 šviesmečių nuo Žemės. Kai žvaigždė prarijo visą planetą, išsiveržė energijos pliūpsnis, kuris išstūmė išorinius žvaigždės sluoksnius. Astronomai stebėjo šį ryškų šviesos blyksnį, kurio intensyvumas per 10 dienų vis didėjo.

Ištyrę žybsnio šviesą ir cheminius planetą ryjančios žvaigždės išmetamos medžiagos požymius, mokslininkai nustatė, kad žuvusi planeta yra dujinė milžinė, bent 30 kartų didesnė už Žemę.

„Matome Žemės ateitį“, – pranešime spaudai teigė Kišalėjus De, MIT mokslininkas, vadovavęs šiam atradimui, – „Jei kokia nors kita civilizacija stebėtų mus iš už 10 000 šviesmečių tuo metu, kai Saulė apglėbė Žemę, jie pamatytų, kaip Saulė staiga pašviesėja, nes išmeta šiek tiek medžiagos, tada aplink ją susiformuoja dulkės, o paskui vėl nusistovi tokia, kokia buvo.“

 

Mokslininkai mano, kad dauguma planetų taip ir žūsta. Tai pirmas kartas, kai jie tai matė gyvai, rašo „Business Insider“.

Pasisotinusi niekuo nekalta planeta, apart dulkių sluoksnio, žvaigždė atrodė beveik taip pat, kaip ir anksčiau.

Laimei, žmonių – ir tikriausiai visų kitų gyvybės formų – jau nebebus ant žemės paviršiaus, kad tai patirtų. Po 5 mlrd. metų Žemė jau dešimtis tūkstančių metų bus nedraugiška, nes Saulei besiplečiant, visas planetos vanduo greičiausiai išgaruos ir ji taps per karšta gyvybei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(1)
(16)

Komentarai ()