Mokslininkai teigia, kad į Marsą turėtų vykti tik moterys – priežastis gali nustebinti  ()

Rasti tinkamų žmonių, kurie galėtų vykti į Marsą, bus nelengva. Jie turi būti pasiruošę milžiniškai rizikai, kad niekada negrįš, turi būti pasirengę sėdėti uždarame erdvėlaivyje apie septynis mėnesius ir turi būti vieni iš geriausiai parengtų specialistų iš visų Žemėje dirbančių žmonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau vieno tyrimo duomenimis, svarbus dar vienas faktorius – kiekvienas astronautas, kuris iš pradžių keliaus į Marsą, turėtų būti moteris.

Ši idėja nėra nauja. Praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje NASA Specialiojo gyvybės mokslų komiteto vadovybė pasisakė už moteris astronautes, teigdama, kad moterys, palyginti su biologiniais vyrais, beveik visais atžvilgiais yra tinkamesnės skrydžiams į kosmosą. Jų kūnai paprastai būna mažesni ir lengvesni, jiems reikia mažiau deguonies ir mažiau kalorijų, todėl taupomi ištekliai. Manoma, kad moterų reprodukcinė sistema geriau apsaugota nuo radiacijos, be to, jos mažiau linkusios į širdies smūgius nei vyrai. Apibendrinant galima teigti, kad moterims reikia mažiau išteklių, mažiau vietos ir yra didesnė tikimybė, kad jos grįš sveikesnės nei vyrai.

Tačiau šeštasis XX a. dešimtmetis negarsėjo lyčių lygybe ir vietoje moterų dėl tam tikrų priežasčių keliauti į kosmosą buvo pasirinkti tik vyrai. Tuomet amerikietės moterys iki pat garsiojo Sally Ride skrydžio į kosmosą 1983 m. negalėjo pasiekti kosmoso – nors prieš tai jos atliko svarbų vaidmenį visuose raketų paleidimuose.

 

Dabar naujas tyrimas dar kartą patvirtino, kad gali būti naudinga, jog astronautų pareigas užimtų daugiausia moterys.

Atliekant analizę buvo nagrinėjamas abiejų lyčių deguonies suvartojimas, bendrosios energijos sąnaudos, anglies dioksido ir šilumos gamyba bei vandens poreikis vyrams ir moterims ilgesnėse kosminių skrydžių misijose – siekiant išsiaiškinti, kaip turėtų atrodyti optimalus astronautas.

Nustatyta, kad vyrų astronautų vien kūno dydžio pakanka, kad pastebimai padidėtų visi rodikliai: bendros energijos sąnaudos padidėtų 30 proc., deguonies suvartojimas – 60 proc., anglies dioksido gamyba – 60 proc, o vandens poreikis – 17 proc.

 

Šie duomenys rodo, kad pirmojo nusileidimo Marse metu vien tik moterų įgulos galėtų būti naudingos. Kai kosminis laivas keliauja septynis mėnesius, o vienintelės aprūpinimo stotys yra už 264,72 mln. kilometrų Žemėje, svarbus kiekvienas sutaupytas resursas.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Scientific Reports“.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(3)
(3)
(0)

Komentarai ()