Kodėl uogas reikia nuplauti prieš valgant? (Video) (24)
Šviežios braškės ir kitos uogos yra skanumynas, tačiau jei prieš valgydami jų nenuplausite, sėkmingai suvalgysite šiek tiek daugiau nei vien tik uogą. Žinoma, tai nereiškia, jog visi tokie maisto "priedai" yra žalingi, tačiau kai kuriais atvejais jų tikrai norėtųsi išvengti.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Šviežiomis uogomis ir daržovėmis skanaujantiems žmonėms specialistai primena, kad valgant neplautas uogas ir daržoves tiesiai iš lysvės su sveikatą gerinančiomis medžiagomis galima gauti ir sveikatą žalojančių kirminų, bakterijų, pirmuonių. Specialistų teigimu, dažniausiai taip žmonės užsikrečia helmintozėmis (askaridoze, trichiuriaze, toksokaroze). Helmintozė – tai kirminų parazitavimas žmogaus organizme. Valgant neplautas uogas ir daržoves taip pat galima užsikrėsti bakterinėmis ir virusinėmis infekcijomis (bakterine dizenterija, žarnyno lazdelės sukelta infekcija, vidurių šiltine, hepatitu A ir kt.), pirmuonių sukeltomis ligomis (toksoplazmoze, liambliaze, kriptosporidiaze, amebiaze, balantidiaze ir kt.).
Didžiausias pavojus – jei daržas, kuriame auginamos daržovės ir vaisiai, tręšiamas žmonių išmatomis ar laistomas vandeniu iš atvirų vandens telkinių. Užkratą platina ir šunys, katės, vabaliukai, musės. Pirmasis požymis, išduodantis, kad su neplautomis uogomis ar daržovėmis į organizmą pateko žarnyno bakterinių ligų sukėlėjų arba žarnyno pirmuonių, – viduriavimas. Pakliuvus helmintų kiaušiniams, žmogų taip pat gali varginti nemalonūs pojūčiai pilve, tuštinimosi sutrikimai, įvairios alerginės reakcijos, susilpnėjęs imunitetas, gali išsivystyti mažakraujystė.
Norintiems išvengti panašių negalavimų Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Irina Bulsienė pataria visada tinkamai plauti daržo ir sodo gėrybes bei laikytis asmens higienos: daržoves, uogas, vaisius būtina kruopščiai plauti tekančiu švariu vandeniu. Plaunant žemuoges, braškes rekomenduojama prieš tai žalius kotelius su lapeliais nuskabyti. Salotas būtina išskirstyti, plaunant kiekvieną lapą atskirai, svogūnų, porų laiškus, salierų stiebus taip pat reikia išskirstyti, kad neliktų žemės likučių, patekusių į stiebo vidų. Negalima plauti daržovių ir uogų atviruose vandens telkiniuose, tręšti daržo gėrybių žmonių išmatomis. Prieš valgant reikia visuomet nusiplauti rankas, taip pat pasinaudojus tualetu, po darbo darže, sode ar gėlyne.