Mokslininkai iš žmogaus smegenų signalų sugebėjo sugeneruoti vaizdo įrašus. Kas iš to gavosi (Video)  (1)

Mokslininkai „sukūrė filmą“, žiūrėdami, kas dedasi žmonių galvose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai sukūrė metodą, leidžiantį dirbtiniam intelektui iš žmogaus smegenų signalų sudaryti vaizdo seką.

Kinijos mokslininkai iš Singapūro nacionalinio universiteto ir Kinijos Honkongo universiteto mano, kad jų tyrimas atvers naujas galimybes tirti regėjimo, atminties ir vaizduotės mechanizmus, rašo „Vice“.

Eksperimento dalyviai žiūrėjo trumpus filmukus, kuriuose buvo rodomos įvairios gyvenimo scenos: žmonės, gyvūnai, gamta ir kt. Mokslininkai naudojo fMRI duomenis ir Stable Difussion DI modelį, kad konvertuotų tekstą į modelio, vadinamo MinD-Video, vaizdu, kuris generuoja vaizdo įrašą iš smegenų rodmenų. Tada šie signalai buvo tiekiami į neuroninį tinklą, kuris buvo išmokytas leisti vaizdo įrašą pagal smegenų veiklos duomenis.

Straipsnis, kuriame aprašomas darbas ir tyrimo rezultatai, buvo patalpintas mokslininkų svetainėje.

Rezultatai buvo įspūdingi: neuroninis tinklas sugebėjo ne tik atkurti bendrus vaizdo įraše esančių objektų kontūrus ir spalvas, bet ir detalizuoti jų tekstūrą, judėjimą ir apšvietimą. Vaizdo įrašai, gauti iš smegenų signalų, buvo aiškesni ir tikroviškesni nei anksčiau sukurti kitais metodais.

 

Mokslininkai pažymi, kad šis metodas galėtų padėti geriau suprasti, kaip smegenys užkoduoja ir dekoduoja vaizdinę informaciją, taip pat, kaip jos saugo ir prisimena prisiminimus. Be to, toks metodas gali būti naudingas kuriant naujas bendravimo ir pramogų formas, pavyzdžiui, perduodant vaizdą tiesiai iš žmogaus galvos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(3)
(6)

Komentarai (1)