Uoloje aptiko įspūdingą 2700 metų radinį. Kaip žmonės sugebėjo tą padaryti – stulbina (Foto)  ()

Švedijos vakaruose esančioje uoloje mokslininkai aptiko įspūdingą radinį: apie 40 petroglifų, vaizduojančių laivus, žmones ir gyvūnų figūras, kurių amžius siekia apie 2700 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Petroglifai iškalti granitinėje uoloje, kuri kadaise buvo salos dalis, todėl žmonės turėjo juos iškalti stovėdami valtyje arba ant ledo įrengtoje platformoje, teigia vienas iš petroglifus aptikusių archeologų, Bohusleno uolų raižinių dokumentavimo fondo projekto vadovas Martinas Östholmas.

Bohuslenas (šved. Bohuslän) jau yra žinomas dėl uolų raižinių, įskaitant bronzos amžiaus meną, sukurtą UNESCO saugomoje vietovėje Tanume. Komanda ieškojo naujų petroglifų šioje vietovėje, ir aptiko samanomis apaugusią uolą. Ant jos jie pastebėjo keletą linijų, kurios atrodė padarytos žmogaus, todėl pašalino samanas ir pasimatė po jomis esantys petroglifai. Pasak M.Östholmo, uolos šlaitas yra per status, kad ant jo būtų galima stovėti – todėl komanda archeologinius darbus turėjo atlikti stovėdama ant platformos.

Petroglifuose vaizduojami laivai, žmonės ir gyvūnų figūros, įskaitant keturkojus, kurie gali būti arkliai. Didžiausiame iš petroglifų pavaizduotas 4 metrų ilgio laivas. Daugelis petroglifų yra maždaug 30–40 cm ilgio.

 

Kad sukurtų šiuos petroglifus, žmonės granitinę sieną turėjo daužyti kietais akmenimis, pasakoja archeologas. Toks veiksmas atidengė baltą sluoksnį, todėl petroglifai buvo gerai matomi net iš žemyno ar praplaukiančių laivų. M.Östholmas sako, kad nėra aišku, kodėl žmonės kūrė šiuos raižinius – tačiau jie galėjo būti skirti pažymėti nuosavybę.

 

Tiksli raižinių prasmė kol kas neaiški, tačiau prie atradimo neprisidėjęs ekspertas pasidalijo keliomis mintimis.

Jei petroglifai buvo sukurti per palyginti trumpą laiką, jie gali papasakoti tam tikrą istoriją, aiškina Danijos Orhuso universiteto ir Švedijos Tanums Hällristningsmuseum uolų meno tyrimų centro tyrėjas Jamesas Doddas. Jis pažymi, kad kai kurie motyvai, įskaitant vežimus, vežimėlius ir gyvūnų figūras, pavaizduoti kelis kartus.

 

„Remiantis motyvų pasikartojimu, įmanoma, kad šis figūrų rinkinys sudaro pasakojimą“, – teigia J. Doddas.

Kitų regiono petroglifų tyrimai rodo, kad kai kuriais atvejais jie galėjo būti tam naudojami – tačiau šiuo atveju tiksli reikšmė neaiški, priduria jis.

Petroglifai buvo aptikti gegužės pradžioje, o tyrimai tęsiami, nurodo M.Östholmas.

Parengta pagal „Live Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(28)
(2)
(26)

Komentarai ()