Atskleista netikėta paslaptis. Astronautai tolimojoje Mėnulio pusėje girdėjo bauginantį garsą (Video)  ()

1969 m. gegužę „Apollo 10“ surengė pirmojo žmonių nusileidimo ant Mėnulio paviršiaus generalinę repeticiją. Misija buvo sėkminga: trijų žmonių įgula daugiau kaip 10 valandų skriejo aplink Mėnulį, atsiskyrė ir vėl prisijungė prie Mėnulio nusileidimo modulio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būdami ten, vieni tolimojoje Mėnulio pusėje, astronautai pranešė, kad girdėjo „švilpimą“, kuris, pasak vieno iš jų, „skambėjo kaip kosminė muzika“. Garsai, kuriuos užfiksavo „Apollo 10“ laive esančios kameros, beveik 50 metų nebuvo paskelbti viešai.

Remiantis transkripcijomis, „Apollo 10“ astronautai Thomas Staffordas, Johnas Youngas ir Eugene Cernanas aptarė girdėtą bauginantį garsą:

„Ar ir jūs girdėjote tą švilpimą?“ – klausė J. Youngas

„Taip. Skamba kaip kosminė muzika“, – atsakė E. Cernanas.

„Įdomu, kas tai“, – sureagavo J. Youngas.

Vėliau NASA perspėjo „Apollo 11“ įgulą – Michaelą Collinsą, kuris vienas skrido komandiniu moduliu ir Neilą Armstrongą bei Buzzą Aldriną, kurie keliavo į Mėnulio paviršių – apie šiuos garsus.

„Mano ausinėse dabar skamba keistas, bauginantis garsas, – rašė M. Collinsas savo knygoje „Carrying the Fire: An Astronaut’s Journeys“. – Jei nebūčiau apie jį įspėtas, tai mane būtų labai išgąsdinę“.

 

Garsas ėmė sklisti Mėnulio moduliui atsiskyrus nuo pagrindinio modulio – ir baigėsi pirmajam nusileidus Mėnulyje.

„Radijo technikai (o ne NSO gerbėjai) jau turėjo paruoštą paaiškinimą, – rašė M. Collinsas. – Tai buvo trukdžiai tarp Mėnulio modulio ir vadavietės modulio VHF [angl. Very high frequency] radijo stočių.“

2016 m. NASA patvirtino šį paaiškinimą.

Parengta pagal „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(50)
(13)
(37)

Komentarai ()