Erdvėlaivis „Atlantis“ baigė paskutinę kelionę ir grįžo į Žemę (Video)  (1)

JAV erdvėlaivio „Atlantis“ įgula trečiadienį sėkmingai grįžo į Žemę po 12 parų trukusios misijos, užbaigdama 25 metus trukusią „Atlantis“ karjerą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivio vadas Kenas Hamas nusileidimą atliko 8.48 val. vietos (15.48 val. Lietuvos) laiku. Erdvėlaivis minkštai nutūpė Kennedy kosminiame centre, esančiame Floridoje.

Grįždamas į Žemę „Atlantis“ skriejo virš pietinės Ramiojo vandenyno dalies, Panamos, vakarinių Kubos pakrančių, kol pasiekė Floridos kosminį centrą.

Pasak centro direktoriaus Roberto Cabanos, iš pažiūros erdvėlaivis atrodo „tvirtas kaip uola“.

Sekmadienį „Atlantis“ atsiskyrė nuo TKS, į kurią anksčiau sėkmingai perkėlė apie 12 tonų atsargų. Viešėdami TKS šeši astronautai iškrovė ryšių anteną, elektros energijos akumuliatorių sistemą, radiatorių ir kitą įrangą.

Didžiausias atgabentas objektas buvo rusų gamybos mokslo tyrimų modulis „Rassvet“ (arba MRM-1), jame liks laisvos vietos sandėliuoti atsargas, taip pat jo jungtis tinka rusiškų kosminių laivų „Sojuz“ ir „Progress“ švartavimuisi.

Blokas „Rassvet“ buvo įtaisytas savo nuolatinėje vietoje – TKS modulio „Zaria“ apačioje. Jo išorėje yra svarbių mechanizmų: radiatorius, šliuzas, roboto „ranka“.

„Atlantis“ astronautai penktadienį baigė trečią, paskutinį, išėjimą į atvirą kosmosą – įvedė amonio įrenginio jungiamąjį laidą į TKS, perkėlė vieną fiksatorių iš erdvėlaivio į stotį, suderino kai kuriuos prietaisus.

Šis grįžimas į Žemę užbaigia 25 metus trukusią „Atlantis“ karjerą, per kurią erdvėlaivis iš viso nuskriejo apie 120 mln. mylių (190 mln. kilometrų), o per pastarąsias 12 parų – 4,8 mln. mylių (7,7 mln. km). Ši misija erdvėlaiviui „Atlantis“ buvo 32-oji ir paskutinė.

NASA planuoja surengti dar dvi paskutines „Space Shuttle“ erdvėlaivių misijas: rugsėjį startuos „Discovery“, o šį įsimintiną pilotuojamų kosminių skrydžių istorijos etapą lapkritį vainikuos paskutinis „Endeavour“ skrydis.

Vėliau Jungtinių Valstijų astronautai bus skraidinami į orbitinę stotį ir atgal Rusijos kosminiais laivais „Sojuz“, kol bus sukurtas naujų JAV komercinių „kosminių taksi“ laivynas. Amerikiečiai tikisi, kad tai bus padaryta iki 2015 metų.

Beje, „Atlantis“ nebus iš karto nurašytas. Įtaisius naują baką ir prijungus dvi raketas nešėjas, jis bus parengtas kilti į orbitą, jeigu prireiktų gelbėjimo misijos per likusius šio tipo erdvėlaivių skrydžius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)