Bandydami atskleisti Saulės paslaptis mokslininkai išmoko klausytis jos skambesio (Video)  (3)

Saulė ir jos poveikis Žemei mokslininkus domina jau nuo senų senovės. Tuo labiau, jog Saulė mums ne tik suteikia gyvybiškai būtiną šilumą ir šviesą, bet kartais baugina padidėjusio aktyvumo ciklais ir plazmos pliūpsniais. Kaip šie ir kiti reiškiniai įtakoja Žemės klimatą, kokį poveikį kelia gyvybei ir ar galima tokią Saulės įtaką prognozuoti – tai vieni iš svarbiausių klausimų, į kuriuos atsakymo ieško Saulę stebintys mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors apie Saulės aktyvumą ir jo sukeliamas pasekmes žinoma nemažai, tačiau aktyvumą nulemiantys vidiniai Saulės mechanizmai nėra visiškai aiškūs, o sukurtas astrofizikų teorijas dar turės patikrinti laikas ir nauji stebėjimų duomenys. Todėl astronomams dažnai sunku prognozuoti, kaip mūsų gimtoji žvaigždė elgsis po kelių ar keliolikos metų, kokiems galimiems netikėtumams reikėtų paruošti orbitoje esančius palydovus ar astronautus.

Štai todėl intensyviai ieškoma naujų Saulės tyrimų metodų, kurie padėtų ne tik stebėti žvaigždės paviršių, bet ir leistų įsiskverbti į jos gelmes. Tokie metodai leidžia susidaryti išsamesnį vaizdą apie Saulės struktūrą, ir net paklausyti žvaigždės "balso". Įdomu tai, jog skirtingos žvaigždės pasižymi skirtingu skambesiu -apie viską plačiau ir išsamiau šiame Rolando Maskoliūno parengtame video reportaže:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)