Asteroidą aplankęs Japonijos mokslininkų kosminis zondas sėkmingai nusileido Australijoje (Video)  (3)

Japonijos mokslininkų pasiųsto kosminio zondo „Hayabusa“, kuris pirmąkart nutūpė ant vieno asteroido, kapsulė sėkmingai grįžo į Žemę ir buvo pargabenta į laboratoriją, pirmadienį pranešė Australijos pareigūnas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Krepšinio kamuolio dydžio kapsulė, kuri sekmadienio vakarą nusileido atokiame Australijos dykumų regione, jau nugabenta į Vumeros karinių bandymų centrą, Australijos gynybos pajėgų atstovas Lindsay Campbellas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kapsulę skraidinantis „sraigtasparnis ką tik nusileido“, nurodė jis.

Kapsulė visą naktį gulėjo dykumoje, kol mokslininkai iš Japonijos kosminės agentūros (JAXA) pirmadienį gavo leidimą ją parsigabenti, kai vietos aborigenų genties vyresnieji nustatė, jog aparato nėra kurioje nors iš šventųjų vietų. Vumeros bandymų centro direktorius Dougas Gerrie nurodė, kad kapsulė nusileido atokioje Pietų Australijos dykumoje ir nepataikė nė į vieną aborigenų šventomis laikomų vietų.

Mokslininkai tikisi, kad grįžusioje zondo kapsulėje yra dulkių mėginių iš tolimojo Itokavos asteroido. Manoma, jog šių mėginių tyrimai padės atsakyti į kai kuriuos klausimus apie Saulės sistemos ankstyvąją raidą ir planetų formavimąsi.

Pasak L.Campbello, saugiai dėžėje zondas supakuotas buvo nugabentas į Vumeros karinių bandymo centro kontrolės bazę. „Keista, kad tokioje mažoje dėžėje gali slypėti atsakymai į klausimus apie Saulės sistemos evoliuciją. Išties nuostabi akimirka“, – džiaugėsi pareigūnas.

Tiesa, kol kas džiaugtis ankstoka - visiškai neaišku, ar kapsulėje yra asteroido dulkių mėgėnių. BBC pažymi, jog JAXA mokslininkai tuoj po zondo Hayabusa bandymo paimti asteoido grunto pavyzdžių suprato, kad procedūra nepavyko taip, kaip planuota - paaiškėjo, jog sugedo grunto pavyzdžių rinkimo technika. Tačiau tai nereiškia, jog kapsulė yra tuščia - besileisdamas ant asteroido zondas sukėlė dulkių debesį, kurio dalelės galėjo netyčia patekti į kapsulę. Net ir kelių gramų dalys tikro asteroido medžiagos būtų sėkmingas misijos rezultatas.

Tad mokslininkams teks labai kruopščiai padirbėti, tyrinėjant kapsulės turinį.

Pabaigai siūlome pasigrožėti NASA lėktuvo DC-8 nufilmuotais kadrais, kaip Japonijos kosminio zondo „Hayabusa“ sugrįžo į Žemę. Vaizdo įraše matyti, kaip tankiuosiuose atmosferos sluoksniuose dega kosminio aparato fragmentai. Ryškus taškas, matomas šiek tiek žemiau pagrindinių nuolaužų, kairėje – kapsulė su „Hayabusa“ asteroide „25143 Itokawa“ galimai paimtais jo paviršiaus mėginiais.

NASA lėktuvas DC-8 vizualinėmis, spektrografinėmis ir kitomis stebėjimo priemonėmis fiksavo „Hayabusa“ paleistos kapsulės grįžimą į atmosferą ir nusileidimą talkindamas Japonijos ir Australijos specialistams, sakoma pranešime.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: