Prie Indonezijos krantų aptiktas 3,8km aukščio povandeninis ugnikalnis  (0)

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) ir Indonezijos mokslininkų vadovaujamos tyrimų misijos metu laivo "Okeanos Explorer" giliavandeniu zondu "Little Hercules" pavyko aptikti į šiaurę nuo Indonezijos Sulawesi salos esantį povandeninį 3,8km aukščio ugnikalnį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmasis ekspedicijos "taikinys" - povandeninis ugnikalnis Kawio Barat - buvo pasirinktas remiantis dar 2004 metais orbitinių palydovų surinkta vandenynų dugno struktūros informacija. Didžiulis povandeninis objektas puikiai tiko mokslininkų komandai, nes pagal jį patogu sukalibruoti robotizuoto zondo naudojamus įrankius ir sistemas. Tikimasi, jog pirminiai ekspedicijos metu surinkti duomenys, sudaryti žemėlapiai ir nufilmuoti video nuties kelią kitiems šias vietoves ketinantiems tyrinėti specialistams. “Tai didžiulis povandeninis ugniklanis, kuris aukščiu nusileidžia tik trims ar keturioms aukščiausioms Indonezijos viršukalnėms. Jis virš jūros dugno iškilęs apie 3800 metrų, o jo papėdė glūdi maždaug 5400 metrų gilumoje", aiškina JAV mokslininkų komandos mikrobiologas ir vyriausiasis specialistas Džimas Holdenas (Jim Holden). “Kuo mes daugiau surenkame informacijos apie tokius darinius ir juose gyvenančių organizmų kolonijas, tuo geriau mes galime kontroliuoti ir apsaugoti vandenyne slypinčius išteklius". Atlikdami tokius tyrimus, dauguma mokslininkų dirba krante. Holdenas ir kai kurie kiti Džakartoje ir Sietle dirbantys specialistai prie "Okeanos Explorer" įrangos jungiasi didelės spartos palydoviniu ryšio kanalu ir nuotoliniu būdu gali kontroliuoti zondą "Little Hercules" ir perduoti nurodymus kitiems ekspedicijos nariams. Indonezijos ir JAV mokslininkai įsitikinę, jog anksčiau neištyrinėtų povandeninių regionų tyrimų metu bus atrasta gausybė naujų povandeninių objektų ir reiškinių, padėsiančių geriau suprasti vandenyno ekosistemas, vandens rūgštingumo didėjimą ir klimato kaitos poveikį. “Nuo vandenyno priklausantys veiksniai, įskaitant maisto tiekimą ir vandenyno ekosistemų apsaugą, daro įtaką daugeliui tautų, tame tarpe ir daugiau kaip 17000 salų pasklidusiai Indonezijos tautai", sako Indonezijos vyriausiasis mokslininkas Sugiarta Wirasantosa. “Norėdami suprasti ir kontroliuoti tokius dalykus, mes juos turime ištirti. Kaip tik todėl ši ekspedicija yra itin svarbi". Iki šiol "Okeanos Explorer" pavyko sudaryti detalų daugiau kaip 6200 kvadratinių kilometrų vandenyno dugno žemėlapį.

“Tai - tarytum mozaikos dėliojimas", sako Holdenas. "Pirmiausia mes sudarome dugno žemėlapį, o jei pastebime ką nors įdomaus, krante dirbantys mokslininkai ir laivo personalas sustabdo laivą ir į vandenį panardina papildomus įrenginius ir nuotoliniu būdu valdomą zondą. "Little Hercules" aparatas gali pasiekti maždaug 3,9km gylį; čia, įjungus apšvietimo žibintus, gilumų vaizdą realiu laiku galima transliuoti tiesiai krante esantiems mokslininkams".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: