Naujai atrasta jūros pabaisa gavo pasaulį galėjusios apjuosti norvegų gyvatės vardą (Foto)  ()

Paleontologai aprašė naują mozazauro su „piktais antakiais“ rūšį, gyvenusią prieš 80 mln. metų, rašo „Live Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Senovinę milžiniško jūrų roplio rūšį su „piktais antakiais“ ir stambia uodega mokslininkai pavadino šiauriečių mitologijos jūrų gyvatės Jormungando vardu.

Jormundgandas taip pat vadinamas Pasaulio gyvate, Midgardo gyvate. Buvo teigiama, kad gyvatė išaugo tokia didelė, kad galėjo apjuosti Žemę.

Bauginantis padaras Jǫrmungandr walhallaensis gyveno prieš 80 mln. metų senovinėje jūroje dabartinės Šiaurės Dakotos teritorijoje.

„Jei Komodo drakonui uždėtumėte pelekus ir padarytumėte jį labai didelį, štai kaip jis atrodytų“, – sakė pagrindinė autorė Amelija Zietlou, Amerikos gamtos istorijos muziejaus Ričardo Gilderio aukštosios mokyklos lyginamosios biologijos doktorantė.

A. Zietlow su kolegomis 2015 m. Valhalloje (Šiaurės Dakota) aptiko beveik visą 24 pėdų (7 metrų) ilgio mozazauro kaukolę, žandikaulius, kaklo stuburą ir kelis slankstelius. Komanda aprašė jūrų pabaisą spalio 30 d. žurnale „Bulletin of the American Museum of Natural History“ paskelbtame straipsnyje.

 

 

Jų analizė parodė, kad Jǫrmungandr walhallaensis turi daug tų pačių bruožų kaip ir du žinomi mozazaurai: mažesnis Clidastes ir daug didesnis mozazauras, kuris buvo ankstesnis už jį. Jǫrmungandr walhallaensis, kaip ir jo milžiniškas pusbrolis, gyveno kreidos laikotarpiu (maždaug prieš 145-66 mln. metų) kartu su dinozaurais ir turėjo didžiules plaštakas bei „ryklio uodegą“. Be to, jo kaukolėje buvo kaulinė briauna, primenanti „piktus antakius“, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()