Bus parodytas JAV astronautų išsilaipinimo Mėnulyje vaizdo įrašo originalas (Video)  (76)

Kitą savaitę per TV pirmą kartą viešai bus parodytas daugelį metų dingusiu laikytas Amerikos astronautų pirmojo išsilaipinimo Mėnulyje, įvykusio 1969 m. liepos 20 d., vaizdo įrašo originalas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaizdo juostos, į kurias buvo perkeliami iš Mėnulio į Žemę siunčiami vaizdo signalai, buvo įrašytos Australijoje, o vėliau perduotos JAV. Ilgai dingusiais laikyti NASA „Apollo 11“ misijos Mėnulyje vaizdo juostų originalai kitą savaitę bus parodyti per šios šalies televiziją. Tai bus pirmasis kartas, kai visas šių vaizdajuosčių turinys bus rodomas viešai, praneša „Space.com“.

JAV astronautų pirmojo išsilaipinimo Mėnulyje vaizdo įrašo originalo pristatymas įtrauktas į spalio 6 dieną įvyksiančių Australijos Geografijos draugijos apdovanojimų teikimo iškilmių programą. Kaip garbės svečias šiame renginyje turėtų dalyvauti ir JAV astronautas, „Apollo 11“ nusileidimo Mėnulyje modulio pilotas Buzzas Aldrinas, sakoma pranešime.

Vaizdajuosčių, į kurias buvo įrašyti kosminio sekimo stočių Australijoje 1969 m. liepos 20 d. iš Mėnulio priimti tiesioginės vaizdo transliacijos signalai, rinkinys jau seniai buvo laikomas dingusiu. Buvo manoma, kad originalios vaizdo juostos, kuriose buvo įamžintas šis istorinis įvykis, po kurio laiko buvo panaudotos dar kartą, todėl šis įrašas buvo ištrintas.

Tačiau NASA, ruošdamasi pirmojo žmonių išsilaipinimo Mėnulyje 40-mečiui, atliko kruopščią paiešką savo archyvuose ir vis dėlto rado originalias vaizdajuostes su „Apollo 11“ vaizdo medžiaga. Kiekvienas šio nespalvoto vaizdo įrašo kadras buvo restauruotas, o visa medžiaga perkelta į skaitmeninį vaizdo formatą.

Pasak Australijos astronomo Johno Sarkissiano, dalyvavusio „Apollo 11“ vaizdo medžiagos restauravimo projekte, Australijos kosminio sekimo stočių priimtos transliacijos iš Mėnulio įraše matomos pirmosios N. Armstrongo išsilaipinimo Mėnulyje minutės.

Anot jo, šis restauruotas įrašas yra pats kokybiškiausias pirmųjų žmogaus žingsnių Mėnulyje įamžinimas.

Mokslininko teigimu, NASA tikėjosi vaizdo transliaciją iš Mėnulio įrašyti Goldstono kosminio sekimo stotyje Kalifornijoje, tačiau tai kokybiškai padaryti sutrukdė blogi priimamo signalo parametrai. Tačiau Australijoje esančios stotys juos priėmė gerai, ir jie buvo sėkmingai įrašyti.

„Toje vaizdo medžiagoje, kurią žmonės matė anksčiau, vos įmanoma įžiūrėti Armstrongą. Buvo matomas kažkoks juodas objektas – tai buvo jo koja“, – sakė J. Sarkissianas. Tuo tarpu Australijoje padarytame įraše Armstrongas esą lengvai atpažįstamas.

Australijoje planuojamas parodyti originalus „Apollo 11“ nusileidimo Mėnulyje vaizdo įrašas yra dalis NASA restauruotos archyvinės šios kosminės misijos medžiagos, teigiama pranešime.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti NASA restauruotą N. Armstrongo pirmųjų žingsnių Mėnulyje vaizdo įrašą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (76)

Susijusios žymos: