Lustiniai plaučiai taps pirmuoju dirbtiniu laboratoriniams tyrimams naudojamu miniorganu (Video)  (1)

Šis dirbtinis plautis, matmenimis prilygstantis ketvirčiui kreditinės kortelės, gali tapti naujojo plaučių ligoms gydyti skirtų medikamentų bandymo metodo pagrindu. Jame mokslininkams pavyko sukurti dirbtinę alveolę arba savotišką "maišelį", pro kurio membraną praėjęs deguonis patenka į kraujagyslėmis cirkuliuojantį kraują.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Membranos vaidmenį atlieka polimerinė plėvelė, kuri nuotraukoje matoma kaip mėlyna juostelė. Vienoje jos pusėje patalpintos kraujo ląstelės imituoja kapiliaro sienelę, o kitoje pusėje esančios plaučių vėžio ląstelės imituoja plaučių epitelio ląsteles. Mokslininkai jau išbandė šio originalaus biolusto imuninę reakciją ir nustatė, jog jis veikia lygiai taip pat, kaip ir tikras organas (ar tiksliau - jo dalis). Tai - pirmasis etapas, siekiant sukurti realius organus atitinkančias dirbtines sistemas, su kuriomis būtų galima tirti vaistų poveikį. 

Kadangi įtaisas yra permatomas, farmacininkams sudaroma galimybė atlikti uždegiminės reakcijos stiprumo matavimus realiu laiku. Ši reakcija įvyksta, kai patogenai arba silicio nanodalelės yra įterpiamos į oro padavimo kamerą. Matavimai vykdomi naudojant didelės skiriamosios gebos fluorescencinį mikroskopą. Mokslininkų teigimu, tokiu būdu galima išmatuoti, koks šių dalelių skaičius patenka į imituojamą kraujo tėkmę.

Pagrindinis lusto kūrėjas Harvardo Universiteto biomedicinos inžinierius Dongeun (Dan) Huh tikisi, kad jau po dviejų metu jiems pavyks sukurti tokią įtaiso versiją, kurioje bus galima imituoti plaučiuose vykstantį deguonies ir anglies dvideginio apykaitos procesą. Sėkmės atveju mokslininkas tikisi sukurti ištisą tokio tipo dirbtinių organų rinkinį, kurį būtų galima naudoti ne tik tikrinant vaistų saugumą žmogui, bet ir bandant naujus kosmetinius produktus. Naujasis įtaisas yra pranašesnis prieš bandymuose naudojamas dirbtinai išaugintas ląstelių kultūras, kadangi jis imituoja plaučiuose kvėpavimo metu vykstančius fizinius procesus, be to, jo naudojimas yra etiškas, lyginant su gyvūnų panaudojimu bandant medikamentus. Daugiau apie šią naujovę žiūrėkite tolesniuose video: 



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)