Kas atsitinka jūsų organizmui, kai kasdien valgote porus ()
Ši daržovė yra turtingas antioksidantų ir kitų maistinių medžiagų šaltinis.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Porai priklauso allium šeimos daržovėms, kuriai taip pat priklauso svogūnai, askaloniniai česnakai, laiškiniai česnakai ir česnakai.
Jie yra švelnaus, šiek tiek saldaus skonio ir paprastai naudojami sriuboms ir makaronams gaminti.
„Health“ rašo, kad porai yra gausus antioksidacinių augalinių junginių ir maistinių medžiagų, kurios gali būti naudingos sveikatai, šaltinis.
Kuo naudingi porai
- Daug priešuždegiminių ir antioksidacinių junginių.
- Gali apsaugoti nuo tam tikrų rūšių vėžio.
- Palaiko žarnyno sveikatą.
- Gali pagerinti kognityvines funkcijas.
Be to, porai turi keletą maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitaminų A, C ir B6.
Vienoje porų porcijoje yra:
- kalorijų – 31;
- riebalų – 0 g;
- angliavandenių – 7,62 g;
- skaidulinių medžiagų – 1 g;
- baltymų – 0,81 g;
- vitamino A – 41 mcg arba 5 % paros normos;
- vitamino B6 – 0,113 mcg arba 7 % paros normos;
- vario – 0,062 mcg arba 7 % paros normos;
- folio rūgšties – 24 mcg arba 6 % paros normos;
- vitamino C – 4,2 mg arba 5 % paros normos;
- vitamino K – 25,4 mcg arba 21 % normos;
- mangano – 0,247 mcg arba 11 % normos.
Rizika, susijusi su porų vartojimu
Be to, porai turi daug junginių, vadinamų FODMAP, t. y. tam tikruose maisto produktuose, pavyzdžiui, česnakuose ir poruose, esančių angliavandenių, kuriuos virškinimo sistema blogai įsisavina.
FODMAP jautrūs žmonės gali jausti pilvo pūtimą, viduriavimą ir dujas. Žmonės, sergantys tam tikromis virškinimo ligomis, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromu, dažniau kenčia nuo FODMAP netoleravimo,
Porai yra saugūs daugumai žmonių, tačiau jų turėtų vengti alergiški asmenys. Šioje daržovėje yra junginio, vadinamo diallyldisulfidu, kuris kai kuriems žmonėms gali sukelti odos reakcijas, įskaitant kontaktinį dermatitą.