Mokslininkai atskleidė, kodėl leopardai yra dėmėti  (2)

Rudyardas Kiplingas rašė, kad leopardų dėmės jiems reikalingos, kad galėtų pasislėpti aplinkoje ir jų niekas nematytų tarp medžių šakų, lapų bei jų šešėlių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo metu mokslininkai įrodė, kad jis buvo teisus ir išsiaiškino, kodėl leopardai vieninteliai iš didžiųjų kačių turi dėmių raštą ant kailio. Bristolio mokslininkai ištyrė 35 laukinių kačių rūšis ir sukūrė programą, kuri remdamasi matematiniais apskaičiavimais rodo, kaip vystėsi gyvūnų kailio raštai. Tyrimai parodė, kad margesnis raštas yra tų kačių rūšių, kurios gyvena kuo aukščiau nuo žemės, t.y. medžiuose, nes veikia kaip kamufliažas ir leidžia joms užsimaskuoti.

Tyrėjai teigia, kad R. Kiplingo sukurta ir aprašyta teorija buvo absoliučiai teisinga. Bristolio universiteto mokslininkas Williamas Allenas drauge su kolegomis ištyrė 35 laukinių kačių rūšis ir nustatė, kad įvairius kailio raštus sukūrė evoliucija. Jis sako: „R. Kiplingas klydo teigdamas, kad leopardo taškai yra tarsi žmogaus pirštų antspaudai. Tačiau jis buvo teisus sakydamas, kad šie kailio raštai padeda leopardams maskuotis gamtoje. Leopardų kailio raštai taip pat kaip ir kitų kačių šeimos atstovų išsivystė atitinkamai pagal jų gyvenamą teritoriją. Visos kačių šeimos atstovės genetiškai yra panašios, tačiau jų kailio rašto struktūra yra absoliučiai skirtinga, priklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.“

Atlikus visos evoliucijos kailio raštų analizę buvo pastebėta, kad raštai susiformuoja ir išnyksta labai greitai. Tyrimas taip pat paaiškina, kodėl juodas leopardas yra gana dažnas reiškinys, o juodo gepardo iš viso nebūna. Leopardai ne taip kaip gepardai gyvena platesnėje zonoje, todėl jų kailio raštų yra aptinkama įvairių variantų. W. Allenas sako: „Mūsų išrastas kailio raštų grupavimo metodas pasiteisino kačių šeimoje ir mes šią teoriją pritaikysime kitoms gyvūnų grupėms.“ Jei tam tikra gyvūnų rūšis gyvena skirtingose aplinkos nišose, jų kailio raštas skirsis.

Per tyrimą nustatytas ne tik ryšys tarp aplinkos ir kailio raštų, tačiau atrastos ir pabrėžtos kelios anomalijos. Pakrantėse gyvenančių kačių kailio raštas yra vienspalvis, o tai labiau yra būdinga uždarose aplinkose gyvenantiems gyvūnams. Be to, iš visų 35 ištirtų gyvūnų rūšių tik tigro kailis buvo išmargintas vertikaliomis ilgomis juostomis, nors to lyg ir dėl nieko nereikia: tigrai labai efektyviai maskuojasi bet kokioje aplinkoje, tad kodėl tik jų kailio raštas yra dryžuotas?

Šį tyrimą mokslininkai apibendrina taip: „Evoliucionuojant visų kačių kailio tekstūros prisitaikė prie jų gyvenamosios teritorijos ir taip leido šiems gyvūnams efektyviai užsimaskuoti. Kai kurių rūšių kailis yra toks, koks netinka jų gyvenamajai aplinkai, todėl mes atliksime tolimesnius tyrimus. Mokslininkai taip pat pritaikė matematinius modelius, siekdami suvokti, kokie dar kailio raštai yra įmanomi ir kokios yra spalvinės galimybės.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (2)