Mokslininkai: juoktis reikia plačiai išsižiojus  (4)

Kai juokiamės, visas pasaulis juokiasi kartu. Tiesa, pastebi mokslininkai, tol, kol balso stygos yra įtemptos ir kol juokiamės atvira burna.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas parodė, kad žmonės patiria pačias geriausias emocines reakcijas tuomet, kai jie girdi spontanišką juoką kito žmogaus, besijuokiančio atvira burna, ypač, jei šitaip juokiasi moteris. Jeigu žmogus tiesiog krizena prisidengęs burną, rezultatai nebūna tokie geri.

Šis atradimas praplėtė žinias apie juoko vaidmenį žmonių bendravime. Taip pat mokslininkus domino ir garsiniai niuansai, kurių tyrinėjimas leistų sukurti kompiuterius, kurie juoktųsi tinkamai įvairiose situacijose.

„Manau, kad juokas yra fundamentalus mechanizmas, kuris leidžia sukurti ir palaikyti teigiamus socialinius santykius“, – sako Džordžijos universiteto (JAV) psichologas Michaelas Owrenas. "Juokas yra itin svarbus socialumui. Jis aiškiai turi įtakos teigiamų emocinių ryšių formavime. Deja, dar iki galo nėra aišku, kaip tai veikia", – teigė jis.

Tyrimo metu M. Owrenas su kolegomis įrašinėjo bendraujančių arba juokingus filmukus žiūrinčių žmonių juoką. Mokslininkų komanda atrinko juoką, susijusį su teigiamomis emocijomis ir suskirstė jį į sklindantį iš atviros arba iš uždaros burnos.

Iš ankstesnių tyrinėjimų, analizuojant vos pastebimus klausytojų veido judesius, mokslininkai jau žinojo, kad kitus žmones ypač teigiamai nuteikia garsus juokas, kurio metu galima girdėti įvairius garsus, tokius kaip „cha cha cha“. Begarsis juokas ir krizenimas nesukelia tiek teigiamų emocijų, todėl naujame tyrime dalyviai klausėsi išimtinai garsaus juoko.

28 žmonės išklausė beveik 50 įrašytų trumpų vaizdo filmukų, kuriuose žmonės juokiasi. Geriausių įvertinimų sulaukė būtent tie filmukai, kuriuose žmonės juokėsi atvira burna, teigiama tyrimo išvadose. Taip pat patvirtinta, jog moterų juokas sulaukė didesnio palankumo.

Mokslininkai sako, kad dar kūdikystėje išmokstame plačiai išžiotą burną sieti su teigiamomis emocijomis. Vėliau pakanka tik išgirsti juoką kad pasijustume geriau.

Neuromokslininkas Robertas Provine iš Marylando universiteto pastebi, kad pavyzdžiui, šimpanzės žaidimų metu pūškuoja, švokščia. Jo teigimu, žmogaus protėviai vystantis kalbai tą pūškavimą pakeitė į „cha cha“, ir taip ilgainiui gimė žmogaus juokas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (4)