Kažkas keisto nutiko NASA erdvėlaiviui grįžus iš Mėnulio. Kas žinoma (Video)  ()

NASA misija „Artemis 1“ buvo sėkminga, tačiau lieka klausimų, kaip veikė „Orion“ erdvėlaivio šilumos skydas.


Orion (piešinys)
Orion (piešinys)
© NASA

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų sausį NASA misiją „Artemis 2“ atidėjo iki 2025 m. rugsėjo mėn. Misijos metu astronautai turėjo praskrieti pro Mėnulį erdvėlaiviu „Orion“. Atitinkamai astronautų nusileidimas Mėnulyje „Artemis 3“ misijos metu nukeltas į 2026 m.

Viena iš skrydžių tvarkaraščio pakeitimų priežasčių yra ta, kad NASA ir toliau sprendžia problemas, iškilusias su „Orion“ šilumos skydu, kai erdvėlaivis grįžo į Žemę 2022 m. gruodį, rašo „Space“.

NASA inžinieriai toliau tiria 2022 metų gruodžio 11 dieną į Žemę po 25 dienas trukusio skrydžio sugrįžusio erdvėlaivio „Orion“ šilumos skydo pažeidimo priežastis.

[Vokietija!] Net 2 kartus pigiau nei Lietuvoje! „Jei jums reikia gero garso už mažiausią kainą, ši garso sistema yra būtent tai“ (Video, „Redmi TV Soundbar“ atsiliepimai)
4757

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikūs pirkėjų ir apžvalgininkų vertinimai

Išsamiau

Erdvėlaivio šilumos skydas atlaikė 40 000 km/val patekimo į atmosferą greitį ir efektyviai apsaugojo kapsulę, kurioje ateityje skris astronautai. Tačiau paaiškėjo, kad šilumos skydas, patekęs į atmosferą, susidėvėjo labiau nei tikėtasi. Kai kurios jo dalys trinties metu buvo apanglėjusios taip, kaip nebuvo numatyta kompiuteriniame modeliavime, be to nuo skydo nuskilo daugiau suanglėjusios medžiagos nei tikėtasi.

„Orion“ šilumos skydas pagamintas iš medžiagos, vadinamos „Avcoat“, kuri buvo naudojama „Apollo“ programoje septintojo dešimtmečio pabaigoje ir aštuntojo dešimtmečio pradžioje. Tačiau šilumos skydo kūrimo procesas buvo pakeistas.

 

NASA inžinieriai netrukus po erdvėlaivio „Orion“ nusileidimo pradėjo tirti netikėto šilumos skydo pažeidimo priežastis. Buvo atlikti bandymai, kurie baigėsi 2023 m. gruodžio mėn. NASA planuoja nustatyti žalos priežastį iki šio pavasario pabaigos.

NASA atstovų teigimu, tyrimo grupė gavo daug naudingos informacijos, kuri padės ne tik nustatyti žalos priežastį, bet ir to išvengti ateityje. Visų pirma, tai susiję su „Artemis 2“ misija.

NASA inžinieriai tikėjosi, kad erdvėlaiviui patenkus į Žemės atmosferą, skydo medžiaga pradės anglėti 2760 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Ekspertai teigia, net ir tokiu atveju astronautų gyvybėms pavojus nekiltų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(2)
(56)

Komentarai ()

Susijusios žymos: