NASA – šokas. Neeilinis įvykis orbitoje. Sukėlė pavojų TKS astronautų gyvybėms  ()

Naujas NASA tyrimas parodė, kad neseniai buvo išvengta baisios nelaimės kosmose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šių metų vasario 28 d. orbitoje vos nesusidūrė neveikiantis Rusijos šnipinėjimo palydovas „Kosmos 2221“ ir NASA tyrimų zondas TIMED, tyrinėjantis Žemės atmosferą nuo 2001 m.

Abu palydovai vienas pro kitą praskriejo 20 metrų atstumu. Tačiau tai buvo pradiniai skaičiavimai. Nauji duomenys, pasak NASA administratoriaus pavaduotojos Pamelos Melroy, rodo, kad abu palydovai praskriejo vos 10 metrų atstumu.

Dviejų palydovų susidūrimas galėjo turėti katastrofiškų pasekmių, įskaitant Tarptautinę kosminę stotį (TKS), rašo „Space“.

NASA administratoriaus pavaduotoja pažymėjo, kad tai buvo tikras šokas JAV kosmoso agentūrai. Anot Melroy, šis artimas dviejų orbitoje esančių prietaisų praskriejimas „visus tikrai išgąsdino“.

Melroy patikslino, kad jei susidurtų du objektai, atsirastų daugybė mažų skeveldrų, kurios skristų dešimčių tūkstančių kilometrų per valandą greičiu. Tai gali sugadinti tiek veikiančius palydovus, tiek TKS, o tai gali sukelti pavojų orbitoje esančių astronautų gyvybei.

Nors tokie susidūrimai vis dar retas atvejis, pavojingai arti praskriejantys palydovai tampa vis dažnesnis reiškinys, sako Melroy. Nes Žemės orbitoje susikaupė per daug aktyvių palydovų ir kosminių šiukšlių.

Šiuo metu aplink Žemę skrieja maždaug 11 500 palydovų, iš kurių 9 000 veikia. Tačiau naujų palydovų paleidimas tęsiasi, o orbita tampa vis labiau perpildyta, o tai kelia susidūrimų grėsmę.

 

Mokslininkų skaičiavimais, dabar Žemės orbitoje yra daugiau nei 36 000 kosminių šiukšlių, kurių dydis yra didesnis nei 10 cm, tačiau yra maždaug 130 milijonų kosminių šiukšlių, kurių dydis didesnis nei 1 mm.

Net ir mažytės nuolaužos kelia didelę grėsmę tiek TKS, tiek palydovams, nes, pavyzdžiui, 400 km aukštyje, kur yra kosminė stotis, tokios nuolaužos lekia daugiau nei 28 000 km/val. greičiu. Ir tai daug greičiau nei kulkos greitis.

Melroy teigimu, NASA aktyviai stengiasi sumažinti kosminių šiukšlių problemą, nors dar reikia daug nuveikti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(0)
(18)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()