Kur yra seniausias tiltas Europoje. Be jokio skiedinio. Naudojamas 3000 metų (Video)  ()

Nors oficialiai jis skirtas tik pėstiesiems, archeologai mano, kad šis tiltas buvo svarbi bronzos amžiaus greitkelio, kuriuo per šalį buvo gabenamos prekės, dalis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seniausias tiltas Europoje, kuris vis dar naudojamas, yra Graikijoje. Jis datuojamas maždaug 1300 m. pr. Kr., rašo „GreekReporter“.

Arkadiko tiltas, taip pat žinomas kaip Kazarma tiltas, yra Mikėnų epochos statinys, esantis pietiniame žemyninės Graikijos regione, Peloponeso pusiasalyje. Jis vis dar naudojamas ir šiandien, todėl tai yra vienas seniausių veikiančių tiltų pasaulyje.

Nors oficialiai jis skirtas tik pėstiesiems, archeologai mano, kad šis tiltas buvo svarbi bronzos amžiaus greitkelio, kuriuo per šalį buvo gabenamos prekės ir vyko graikų kariai, dalis.

Įdomiausia apie šį senovinį tiltą yra tai, kaip jis buvo pastatytas. Nepaisant to, kad tiltui daugiau nei 3000 metų, statybininkai akmenims surišti nenaudojo jokio skiedinio. 22 m ilgio tilto konstrukcija priklauso nuo kalkakmenio blokų svorio ir nuo to, kaip puikiai jie yra išdėstyti.

Šis unikalus statybos būdas vadinamas ciklopiniu mūru. Masyvūs kalkakmenio blokai buvo taip sujungti, kad tarp jų beveik nėra tarpų. Rieduliai atrodo neapdirbti, tačiau kai kurie buvo apytiksliai suformuoti kūjais, o tarpai tarp riedulių užpildyti mažesniais kalkakmenio gabalais.

 

Arkadiko tiltas iš pradžių buvo pastatytas siekiant sujungti senovės Epidauro ir Mikėnų miestus. Jo ilgis – 22 metrai, plotis – 5,6 metro, aukštis – 4 metrai. Nors šiandien juo dažniausiai naudojasi pėstieji, iš pradžių jis buvo skirtas arklių traukiamiems vežimams.

Arkadiko tiltas yra vienas iš keturių žinomų Mikėnų epochos tiltų, pastatytų šioje vietovėje. Jie pastatyti panašiu būdu ir datuojami maždaug tuo pačiu laikotarpiu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(14)
(1)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()