„Vienas didžiausių pastarojo dešimtmečio radinių.“ Pasivaikščiojimo metu moteris aptiko didžiulį lobį  ()

Čekijoje pasivaikščioti išėjusi moteris atsitiktinai rado daugiau nei 2 150 sidabrinių monetų, pagamintų prieš 900 metų, rašo „IFLScience“.



© „Archeologický ústav AV ČR“ nuotr. (Asmeninis albumas)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tai radinys, kurį galima prilyginti su milijono laimėjimu loterijoje“, – pareiškime sakė Čekijos Respublikos mokslų akademijos Prahoje archeologas Filipas Velímský.

„Sidabrinių monetų lobį sudaro didžiulė suma, paprastam žmogui neįsivaizduojama ir kartu neįperkama“, – aiškino jis, – [Monetos] tikriausiai buvo paslėptos XII a. pirmajame ketvirtyje, vidinio politinio nestabilumo laikotarpiu – tuo metu šalyje vyko ginčai tarp Pršemislų dinastijos narių dėl Prahos kunigaikščio sosto.“

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas tik nuo 14€! Įspūdingi turistiniai žibintai, naujausi išmanieji laikrodžiai, vaizdo registratoriai, šakotuvai, oro pūstuvai ir siurbliai viename (Video)
5107 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Astrolux CL01“ - labai funkcionalus turistinis žibintas

2) „Zeblaze Btalk 3 Pro“ - ką tik pristatytas išmanusis laikrodis

3) „iMars X5“ - automobilinis vaizdo registratorius

4) „VIOLEWORKS“ - 1500W oro pūstuvas ir siurblys viename, su 2 baterijomis

5) „Drillpro“ - 800W kampinis šlifuoklis su 1 arba 2 baterijomis, įkrovikliu

6) „LDNIO“ - 7 jungčių 3250W šakotuvas

Išsamiau

Iš pradžių lobis buvo saugomas keramikiniame puode – tačiau po devynių šimtmečių žemės naudojimo, įskaitant arimą, nepažeistas liko tik jo pagrindas. Tačiau pats lobis yra didžiausia regione iki šiol rasta ankstyvųjų viduramžių monetų kolekcija, kurią sudaro mažiausiai trijų XI ir XII a. monarchų laikais kaldintos monetos.

Tikimasi, kad atlikę išsamesnę monetų analizę, ekspertai galės išsiaiškinti ne tik tai, kas jas kaldino, bet ir kur tai darė. Taip yra todėl, kad sidabrą, kuris buvo panaudotas monetoms kaldinti, pagal lydinyje taip pat esančius elementus galima atsekti iki tikslios vietos, kur jis buvo išgautas.

 

Ekspertai sutaria, kad šis radinys yra „vienas didžiausių pastarojo dešimtmečio radinių“, sakoma pranešime. Lobį aptikusi moteris turėtų gauti apie 10 proc. vertės atlygį, rašo „IFLScience“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()