Medicinos proveržis. Atrado, kas sukelia nepagydomas žarnyno ligas  ()

Jungtinės Karalystės mokslininkai skelbia nustatę pagrindinę uždegiminių žarnyno ligų (UŽL) priežastį. Tyrėjai mano aptikę silpnąją DNR vietą, kuri būdinga 95 proc. sergančiųjų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl šios DNR savybės imuninės ląstelės turi polinkį sukelti pernelyg didelį žarnyno uždegimą.

Tyrėjai teigia laboratorinių bandymų metu pastebėję, kad esami vaistai, panašu, gali palengvinti ligą. Jų tikslas – klinikiniai tyrimai su žmonėmis. Krono liga ir opinis kolitas yra labiausiai paplitusios uždegiminės UŽL. Apskaičiuota, kad Jungtinėje Karalystėje jomis serga pusė milijono žmonių. Dažnai liga prasideda paauglystėje arba jaunystėje.

Lietuvos medikai yra įspėję, kad kad lėtinių uždegiminių žarnyno ligų atvejų sparčiai daugėja ir mūsų šalyje.

Britei Lauren Golightly (27) pirmieji ligos simptomai pasireiškė, kai jai buvo 16 metų, moterų kamavo skrandžio spazmai, o išmatose atsirado kraujo.

Iš pradžių ji manė, kad sveikatos negalavimai – vakarėlių pasekmė, tačiau 21-erių jai atlikta apendikso pašalinimo operacija. Tada gydytojai suprato, kad moteris serga Krono liga.

Lauren atlikta ne viena operacija, bet ir šiandien ji turi gerti daug vaistų nuo skausmo.

„Tai nėra tas gyvenimas, apie kurį svajojau“, – pripažįsta moteris.

Kaip išsivysto liga?

Viena iš imuninės sistemos dalių, glaudžiai susijusi su UŽL, yra baltieji kraujo kūneliai, vadinami makrofagais. Jie užplūsta žarnyno gleivinę, kur išskiria chemines medžiagas, vadinamas citokinais, sukeliančiais stiprų uždegimą.

Uždegimas yra normalaus organizmo atsako į infekciją dalis, tačiau per didelis ir per ilgai trunkantis procesas gali turėti sveikatai žalingų pasekmių.

Londone veikiančio Francio Cricko instituto ir Londono universitetinio koledžo tyrėjų grupė atliko išsamią genetinę analizę, siekdama išsiaiškinti UŽL kilmę.

Jie atrado genetinio kodo – kitaip DNR – atkarpą, kuri, pasirodo, yra makrofagų uždegimo „pagrindinis reguliatorius“. Šis genas kontroliuoja makrofagų išskiriamų uždegimą sukeliančių cheminių medžiagų rinkinį, o kai kurie žmonės gimsta su tokia versija, dėl kurios jų organizmas yra linkęs reaguoti pernelyg stipriai.

 

„Tai neabejotinai yra vienas iš pagrindinių mechanizmų, dėl kurių žmonės suserga žarnyno uždegiminėmis ligomis“, – sakė dr. James Lee iš Francio Cricko instituto.

Pasaulis be UŽL?

Detaliau tyrėjų surinkti duomenys aprašyti žurnale „Nature“. Straipsnyje teigiama, kad vaistai, kurie jau yra patvirtinti nuo kitų ligų, pavyzdžiui, vėžio, gali numalšinti UŽL sukeliantį uždegimą.

Eksperimentai atlikti naudojant UŽL sergančių pacientų anksčiau paimtus mėginius.

Tačiau naujo UŽL gydymo mokslininkai greitu metu nežada. Atradimo pritaikymą gali pagreitinti faktas, kad kovoti su ligomis padeda esami vaistai, tačiau tyrėjams dar reikia rasti būdą, kaip paveikti tik makrofagus, kad jie nesukeltų šalutinio poveikio visame organizme.

Vaistai taip pat turėtų būti tiksliai sukalibruoti, kad įveiktų UŽL, bet nepadarytų paciento imlaus infekcijai, atimant apsauginę uždegimo proceso funkciją.

 

Sergantiesiems reikės apsišarvuoti kantrybe. Mokslininkai siekia per artimiausius penkerius metus pradėti klinikinius tyrimus.

„Šis tyrimas – įdomus žingsnis link galimybės vieną dieną sukurti pasaulį be Krono ligos ir opinio kolito“, – sakė Ruth Wakeman iš labdaros organizacijos „Crohn's & Colitis UK“.

„Krono liga ir opinis kolitas yra sudėtingi, visą gyvenimą trunkantys susirgimai, kurie nėra išgydomi, tačiau nauji tyrimai padeda mums atsakyti į kai kuriuos svarbius klausimus apie tai, kas juos sukelia.“

Tačiau genetinis polinkis – tik viena medalio pusė. UŽL išsivystymą turėtų paskatinti ir aplinkos veiksniai, susiję su mityba arba antibiotikų vartojimu.

UŽL simptomai:

– viduriavimas;

– skrandžio skausmas arba spazmai;

– kraujas išmatose;

– nuovargis;

– svorio kritimas be aiškios priežasties.

Parengta pagal BBC inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()