Du zuikiai vienu šūviu. Aiškėja, kad populiarus vaistas mažina cholesterolį ir saugo nuo vėžio  ()

Kaip išvengti vėžio? Atsakymų į šį klausimą ypač aktyviai ieško medicinos mokslas. Tyrimai duoda vaisių – vis daugiau sužinome apie tai, kokie veiksniai gali prisidėti prie onkologinės ligos išsivystymo.



© Vector8DIY (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/red-blood-cells-blood-vessel-4256710/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš dominančių sričių – kaip lėtinis uždegimas tam tikrose kūno vietose gali padidinti vėžio riziką. Neseniai žurnale „Nature Communications“ paskelbtame tyrime nagrinėti kai kurie su lėtinio uždegimo vystymusi susiję procesai.

Rezultatai leidžia manyti, kad statinų grupės vaistas (pitavastatinas) galėtų padėti slopinti lėtinį uždegimą ir užkirsti kelią kasos vėžio išsivystymui.

Jei papildomi tyrimai patvirtins gautus rezultatus, šis vaistas galėtų būti naudojamas kaip vėžio prevencinė priemonė.

Statinų poveikis vėžiui

Statinai paprastai skiriami siekiant sumažinti cholesterolio kiekį žmonėms, kurių „blogojo“ cholesterolio kiekis yra per didelis. Taip siekiama sumažinti aterosklerozės išsivystymo riziką.

Medikamentinis gydymas paprastai taikomas kartu su gyvenimo būdo korekcijomis, kurios padeda išlaikyti sveiką cholesterolio kiekį. Pavyzdžiui, žmonės gali sumažinti sočiųjų riebalų suvartojimą ir padidinti fizinį aktyvumą.

[Vokietija] Nuostabus vaizdo projektorius tik 144€! 1080P, 500ANSI, Bluetooth 4.0 ir kt. („Lenovo Thinkplus Air H4S“)

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Ribotas kiekis

Puikios savybės ir galimybės

Išsamiau

Tačiau įvairūs tyrimai ieško būdų, kaip statinus būtų galima panaudoti ir kitų sveikatos būklių gydyme.

Naujausio tyrimo autoriai pažymi, kad lėtinis uždegimas prisideda prie vėžio vystymosi. Pavyzdžiui, lėtinis pankreatitas (kasos uždegimas) didina kasos vėžio riziką.

Tyrėjai atkreipia dėmesį, kad interleukinas 33 (IL-33) yra vienas iš baltymų, padedančių inicijuoti į vėžį linkusį lėtinį uždegimą. Jie norėjo geriau suprasti su šiuo ryšiu susijusius pagrindinius mechanizmus ir sužinoti, ar yra būdas jį pakeisti.

Tyrimui naudotos pelės, žmogaus audinių mėginiai ir ląstelės. Mokslininkai sukėlė lėtinį uždegimą pelių odoje ir kasoje bei nustatė, kad IL-33 buvo labai išreikštas uždegimo pažeistoje odoje ir kasoje.

Tyrėjai išbandė pitavastatino naudojimą IL-33 raiškai blokuoti ir nustatė, kad pitavastatinas gali sėkmingai blokuoti IL-33 raišką, taigi ir su ja susijusį lėtinį pankreatitą.

Mokslininkai taip pat išnagrinėjo daugiau kaip 200 milijonų žmonių elektroninius sveikatos įrašus, siekdami išsiaiškinti pitavastatino vartojimą ir kasos vėžio riziką. Tyrėjai nustatė, kad pitavastatiną vartojantiems žmonėms buvo mažesnė tikimybė, kad išsivystys lėtinis pankreatitas ir kasos vėžys.

 

„15–20 proc. mirčių nuo vėžio pasaulyje yra susijusios su onkologine liga, kuri išsivysto esant lėtiniam uždegimui, – teigė tyrimo autorius medicinos mokslų daktaras Shadmehr Demehri. – Siekėme nustatyti, koks veiksnys inicijuoja lėtinio uždegimo vystymąsi įvairiuose organuose.

Remdamiesi atradimu, kad imuninis veiksnys, vadinamas interleukinu 33, yra į vėžį linkusio lėtinio uždegimo varomoji jėga, ištyrėme ląstelinį mechanizmą, reguliuojantį šio imuninio veiksnio raišką.

Mūsų išvados atskleidžia šį mechanizmą ir parodo, kaip statinas gali blokuoti imuninio veiksnio raišką eksperimentiniuose modeliuose ir užkirsti kelią lėtiniam uždegimui bei vėžiui juose. Įdomu tai, kad nustatėme, jog statinų vartojimas siejasi su mažesne pankreatito ir kasos vėžio rizika.“

Tyrimo rezultatai atskleidžia naujus galimus statinų panaudojimo būdus.

 

Uždegimo mažinimas apsaugo pacientus nuo neigiamų padarinių, įskaitant širdies smūgius, insultus, demenciją, autoimunines ligas, priešlaikinį senėjimą ir vėžį.

Reikės papildomų tyrimų

Tiesa, vieno tyrimo neužtenka – reikia daugiau įrodymų, kad surinkti duomenys galėtų būti pritaikyti klinikinėje praktikoje.

„Labai svarbu ištirti statinų veiksmingumą vėžio profilaktikai klinikinių tyrimų metu, esant lėtiniam uždegimui“, – sakė Sh.Demehri.

„Mes taip pat siekiame išplėsti savo darbą, kad jis apimtų daugybę lėtinių uždegiminių ligų, dėl kurių pacientai yra linkę sirgti vėžiu (pvz., opinis kolitas ir hepatitas), ir padėtų išvengti vėžio visiems lėtinio uždegimo paveiktiems pacientams“, – pridūrė tyrėjas.

Kasos vėžys – viena klastingiausių ir agresyviausių onkologinių ligų. Susirgimas dažnai pastebimas pavėluotai, kai gydymo galimybės ribotos.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(16)
(4)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: