Naujas mokslininkų išradimas – lyg iš fantastinio filmo. Sukūrė „save suvirškinantį“ plastiką  ()

Mokslininkai sukūrė „savaime virškinamą plastiką“, kuris, jų teigimu, galėtų padėti sumažinti taršą plastiku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Poliuretanas naudojamas viskam – nuo telefonų dėklų iki sportbačių, tačiau jį sudėtinga perdirbti ir jis dažniausiai patenka į sąvartynus.

Visgi mokslininkai pasiūlė į fantastinį filmą panašų sprendimą. Naudodami plastiku mintančių bakterijų sporas, jie sukūrė plastiką, kuris gali savaime suirti.

Per visą plastiko naudojimo laiką sporos išlieka neaktyvios, tačiau, veikiamos komposte esančių maistingųjų medžiagų, jos vėl atgyja ir pradeda virškinti gaminį.

Atsirado viltis, kad „galime sumažinti plastiko taršą gamtoje“, – sakė Kalifornijos universiteto San Diege, La Jolla, tyrėjas Hanas Solas Kimas.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Alkotesteriai, nardymo įranga, Bluetooth garso siųstuvai-imtuvai, įspūdingi tikrikliai, įrankiai ir kt.
3712 9

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-06-30/2024-07-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos ir Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Drillpro“ - 18V 520Nm smūginis veržliasukis, be baterijų

2) „DIDEEP“ - nardymo rinkinys

3) „VIOLEWORKS“ - 3000W galios akumuliatorinis pjūklas su 2 baterijomis

4) „A20“ - portabilus, įkraunamas, bekontaktis alkotesteris

5) „BlitzWolf BW-BL2“ - Bluetooth garso siųstuvas-imtuvas

6) Įspūdingų galimybių ir kainos tikrikliai

Išsamiau

Be to, gali būti, kad sporos padidina plastiko tvirtumą.

„Dėl mūsų proceso medžiagos tampa tvirtesnės, todėl pailgėja jų naudojimo laikas, o kai daiktas susidėvi, mes galime pašalinti jį iš aplinkos nepalikdami pėdsakų“, – sakė vienas iš tyrėjų Jonas Pokorskis. Jis pridūrė, kad šiuo metu šis plastikas kuriamas laboratorijoje, tačiau, padedant gamintojui, po kelerių metų galėtų būti naudojamas realiame pasaulyje.

Į plastiką pridėta bakterijų rūšis yra Bacillus subtilis, plačiai naudojama kaip maisto priedas ir probiotikas.

 

Labai svarbu, kad bakterijos turi būti genetiškai modifikuotos, kad galėtų atlaikyti labai aukštą temperatūrą, reikalingą plastikui gaminti.

Tačiau ne visus įtikina idėja kurti biologiškai skaidžias įprasto plastiko alternatyvas. Kai kurie mokslininkai teigia, kad daug geriau pirmiausia sumažinti naudojamo plastiko kiekį.

Kanadoje neseniai priešpaskutinis JT derybų dėl būsimos sutarties dėl plastiko etapas, kurio tikslas – susitarti dėl pasaulinio susitarimo dėl kovos su plastiko tarša.

 

Prof. Stevas Fletcheris, Portsmuto universiteto Plastikų instituto direktorius, teigė, kad veiksmingiausias būdas kovoti su plastiko tarša – susitarti dėl visuotinio teisiškai privalomo plastiko gamybos mažinimo.

„Reikia atsargiai vertinti galimus tokio pobūdžio sprendimus, nes gali susidaryti įspūdis, kad turėtume mažiau nerimauti dėl plastiko taršos, nes bet koks plastikas, patekęs į aplinką, greitai ir, idealiu atveju, saugiai suirs. Tačiau didžiosios daugumos plastikų atveju taip nėra“, – sakė S.Fletcheris.

Parengta pagal BBC inf.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: