NASA pasirinko – TKS iš orbitos pašalins SpaceX  (3)

Mokslo, technologijų ir tarptautinio bendradarbiavimo simbolio pabaiga nulemta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA išsirinko SpaceX sukurti kosminį laivą, kuriuo dešimtmečio gale iš orbitos būtų išvesta Tarptautinė kosmoso stotis (TKS). Kontrakto kaina – $843 mln. Kosminis laivas USDV susijungs su TKS ir atliks paskutinius manevrus, kontroliuojamai nukreipsiančius stotį į atmosferą virš Ramiojo vandenyno. Šis kontraktas apima tik kosminio laivo sukūrimą. Vėliau NASA pirks USDV iškėlimą.

Apie ketinimus tęsti nuleidimo aparato USDV (United States Deorbit Vehicle) kūrimą, agentūra pareiškė daugiau, nei prieš metus. Kosminis laivas susijungs su TKS ir atliks manevrų seriją, būtinų kontroliuojamam stoties įskriejimui į atmosferą virš nuošalaus vandenyno regiono, pavyzdžiui, pietinės Ramiojo vandenyno dalies. Kosminis laivas priklausys ir NASA ir bus jos eksploatuojamas, o ne bus įsigytas kaip paslauga, kaip agentūra daro TKS krovinių ir ekipažo atveju. Viliamasi, kad įskriedamas į atmosferą, kosminis laivas kartu su stotimi suirs.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Belaidžiai lituokliai, siurbliai, PC, planšetės, įkrovimo stotelės, kolonėlės ir kt. (Video)
3146 1

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-15/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „H1“ - dviejų impulsų rankinis taškinio litavimo aparatas

2) „Vactidy V8 Pro“ - belaidis dulkių siurblys

3) „Ninkear A15 Plus“ - globali versija, 15.6 colių, 32GB+1TB, Win 11 OS

4) „BlitzWolf BW-S25“ - 75W galios 6-ių jungčių įkrovimo stotelė

5) „DOOGEE T20 Ultra“ - 32+256GB, 12 colių 2K ekrano Android 13 planšetė su dėklu ir ekrano apsauga

6) „JAKEMY JM-8186“ - 83in1 įrankių rinkinukas

7) „SANSUI F30“ - belaidė kolonėlė su FM radiju

Išsamiau

SpaceX pasiūlytos konstrukcijos detalės lieka nežinomos. Nėra netgi iliustracijų. Visgi tikimasi, kad kosminis aparatas bus paremtas Dragon erdvėlaiviu, naudojamu kroviniams ir keleiviams gabenti. USDV kūrimo užklausoje NASA ypač pabrėžė erdvėlaivio patikimumo svarbą. „Tai bus arba visiškai naujas kosminis aparatas, arba jau egzistuojančio modifikacija, privalantis funkcionuoti nuo pirmo skrydžio ir turėti pakankamą rezervą ir galimybę atsistatyti po sutrikimų, atlikti kritiškai svarbų stoties išvedimo iš orbitos manevrą“, — pareiškė agentūra.

Kontrakto vertė, panašu, atitinka programai iš anksto pareikštus NASA lūkesčius. 2023 metų kovą Kathy Lueders, tuomet užėmusi NASA kosminių operacijų administratoriaus pavaduotojo postą, pareiškė, kad vidiniu agentūros vertinimu, kaina turėtų būti kiek mažiau $1 mlrd., bet išreiškė viltį, kad atšaka sugebės pasiūlyti žemesnę kainą. 2024 finansiniams metams programai NASA prašė $180 mln. Atstovų rūmų Mokslo komiteto NASA biudžeto 2025 m. poreikių perklausoje agentūros vadovas Billas Nelsonas pareiškė, kad kaina išaugo iki $1,5 mlrd. Jis komiteto narių paprašė įtraukti pilną programos finansavimą į kitą ypatingųjų asignacijų įstatymo projektą.

 

Kartu su skelbimu apie kontraktą, NASA publikavo techninį dokumentą, kuriame buvo nagrinėjami kiti TKS eksploatacijos nutraukimo variantai. Tokios alternatyvos, kaip stoties demontavimas ir komponentų grąžinimas į Žemę ar antrinis jų panaudojimas orbitoje, buvo atmestos dėl techninių priežasčių, kaip ir stoties pakėlimas į aukštesnę orbitą. Taip pat buvo nuspręsta, kad netikslinga TSK perduoti komerciniam operatoriui, iš dalies dėl to, kad stoties komponentai priklauso kelioms šalims. Dokumente prieita prie išvados, kad „kontroliuojamas kosminės stoties išvedimas iš orbitos baigus jos tarnybą yra saugiausias ir vienintelis įgyvendinamas būdas pabaigti šio istorinio mokslo, technologijų ir tarptautinio bendradarbiavimo simbolio eksploataciją“.

Stotį išvesti iš orbitos planuojama maždaug 2030 metais, nors numatoma ir galimybė laikyti USDV ant žemės iki ketvirtojo dešimtmečio vidurio. Tikėtina, tam atvejui, jeigu NASA ir TKS partneriai TKS nuspręs pratęsti stoties veikimą. Toks variantas minimas ir techniniame dokumente.

 

Nuo 1998 metų TKS eksploatuoja penkios kosmoso agentūros: NASA, „Roskosmos“, Kanados kosmoso agentūra CSA, Europos kosmoso agentūra ESA, Japonijos aerokosminių tyrimų agentūra JAXA. Kiekviena agentūra atsako už jiems tiekiamos įrangos valdymą ir kontrolę. Stotis buvo suprojektuota kaip tarpusavyje priklausoma, ir jos funkcionavimas priklauso nuo visų dalyvių indėlio. JAV, Japonija, Kanada ir ESA šalys dalyvės įsipareigojo eksploatuoti TKS iki 2030 metų. Rusija įsipareigojo naudoti stotį bent iki 2028 metų. Saugus TKS nuleidimas — visų penkių kosmoso agentūrų pareiga.


hightech.plus




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (3)