„1600 pasaulių vienoje vietoje!“ Sukurtas nerealus kerintis egzoplanetų infografikas (Foto)  ()

Du infografikai rodo skirtingų tipų ir dydžių planetas ir jas galima palyginti viena su kita.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Slovakijos menininkas ir astronomijos entuziastas Martinas Vargičius pristatė du infografikus, vaizduojančias pasaulius, kurių daugelio nėra Saulės sistemoje. Iš viso parodyta 1600 skirtingų tipų ir dydžių planetų. Informacija apie planetas, išsibarsčiusias Paukščių Take, buvo gauta remiantis astronominiais stebėjimais, rašo „Live Science“.

Egzoplaneta – bet kuri planeta, esanti kitoje žvaigždžių sistemoje.

Kurdamas du infografikus, Vargičius panaudojo mokslinius modelius ir žinomus duomenis apie egzoplanetas, kad vizualizuotų jų išvaizdą ir dydį. Tokiu būdu menininkas norėjo parodyti, kaip gali atrodyti pasauliai, kurių daugelio nėra Saulės sistemoje.

Vienas infografikas vadinosi „Lediniai ir uolėti pasauliai“ (Icy and Rocky Worlds​), o kitas – „Egzoplanetų zoologijos sodas“ (The Exoplanet Zoo​).

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Daugybė SUP irklenčių, išmanieji laikrodžiai, siurbliai, pjūklai, akumuliatoriai, išskirtinės ausinės ir kt. (Video)
3599 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-07-15/2024-08-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Proscenic P10 Ultra“ - belaidis dulkių siurblys

2) „VIOLEWORKS“ - 1200W galios akumuliatorinis pjūklas su baterijomis ir įkrovikliu

3) „BlitzWolf BW-AT4“ - naujausias kompanijos išmanusis laikrodis

4) „FunWater“ - pripučiamos SUP irklentės

5) „Borehole“ - puikios kainos endoskopas (5 arba 10 metrų ilgio)

6) „Cloudenergy CL24-100“ - 100Ah LiFePO4 aukščiausios klasės akumuliatorius

7) „BlitzWolf BW-BTS9“ - kaulais grojančios belaidės ausinės

Išsamiau

Infografike „Lediniai ir uolėti pasauliai“ yra daugiau nei 900 planetų, kurios yra maždaug Žemės dydžio, ir tokių, kurios yra 1,5–6 kartus didesnės ir vadinamos superžemėmis. Visos planetos yra išdėstytos temperatūros didėjimo tvarka iš kairės į dešinę.

„Egzoplanetos zoologijos sodo“ infografike yra didesnių dujų ir ledo milžinų vaizdai.

 

Pasak Vargičiaus, šiems įvaizdžiams sukurti jam prireikė maždaug šešių mėnesių. Menininkas norėjo parodyti didžiulę egzoplanetų įvairovę. Pasak jo, jis bandė pavaizduoti reprezentatyvų skaičių egzoplanetų, kurios turi skirtingą temperatūrą, dydį ir tipą. Tuo pačiu metu infografikuose taip pat matyti daug rekordinių planetų. Galite pamatyti didžiausias, karščiausias ir tolimiausias žinomas egzoplanetas.

Pavyzdžiui, galite pamatyti seniausią žinomą egzoplanetą PSR-B1620-26b, kuri, kaip manoma, yra 12,7 mlrd. metų amžiaus.

 

Pasak menininko, jis turi keletą mėgstamų planetų. Viena iš jų yra Kepler-277b – itin tanki uolinė planeta, masyvesnė už Saturną, kurios gravitacija 10 kartų didesnė už Žemės.

Kitas mėgstamiausias menininko pasaulis – karštųjų Jupiterių tipui priklausantis karštų dujų milžinas WASP-12b. Planeta yra taip arti savo žvaigždės, kad pastarosios gravitacija paveikė planetos formą – ji kiaušinio formos.

Pasak menininko, jis pavaizdavo daugybę ekstremalių pasaulių, nepanašių į jokią Saulės sistemos planetą. Čia matyti lava padengti pasauliai; tie, kuriuos garina jų gimtoji žvaigždė; pasauliai, kuriuose geležis ir net deimantai krenta kaip lietus.

Visų egzoplanetų spalva pagrįsta duomenimis apie jų temperatūrą ir cheminę sudėtį. Menininkas savo rėmėsi ir apytiksliais anksčiau astronomų darytais vaizdais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()