Sukurti dirbtiniai eritrocitai (Video)  (4)

JAV mokslininkai pagamino nanodaleles, kurios imituoja svarbiausias raudonųjų kraujo kūnelių – eritrocitų – savybes, pranešė Šiaurės Karolinos universitetas (JAV). Pasak mokslininkų, šis pasiekimas yra svarbus žingsnis į priekį kuriant sintetinį kraują.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiaurės Karolinos universiteto mokslininkai, vadovaujami profesoriaus Josepho DeSimone'o, išrado PRINT (Particle Replication in Non-wetting Templates) technologiją, leidžiančią gaminti labai minkštas hidrogelio daleles, imituojančias eritrocitų dydį, formą ir elastingumą. Kol kas eritrocitų funkcijų – gebėjimo pernešti deguonį ir gydomąsias medžiagas – bandymai nebuvo atliekami, sakoma universiteto pranešime. Žinoma tik tiek, kad sintetinės kraujo dalelės organizmo širdies ir kraujagyslių sistemoje išlieka beveik tiek pat, kiek ir tikrieji eritrocitai.

JAV mokslininkai šį išradimą laiko dideliu pasiekimu dėl to, kad jiems pavyko sukurti itin elastingas daleles, galinčias prasiskverbti pro mikroskopines žmogaus organų poras ir siauras kraujagysles. Tik gyvenimo pabaigoje šios dalelės tampa kietesnės ir jau nebegali įveikti filtruojančių kepenų audinių.

Eritrocitai gyvena apie 120 dienų, o bandymų su laboratorinėmis pelėmis metu dirbtinių kraujo kūnelių skilimo pusperiodis siekė 93 valandas. Dirbtinius kraujo kūnelius iš organizmo šalino kepenys, sakoma pranešime.

Video parodyta kaip dirbtiniai eritrocitai keliauja pro 3 mikrometrų skersmens kanalėlį. Taip specialiame aparate tikrinamas jų lankstumas. Matomos dalelės prieš tai pralindo pro beveik 50 tokių kanalėlių ir neprarado savo formos ar elastingumo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)