„Jį pamatyti – blogas ženklas.“ Kas yra šis kraupus jūros padaras ir kodėl žmonės jo bijo (Video)  ()

Ilgiausia šiandien gyventi kaulinė žuvis gali siekti 15 metrų ilgį, tačiau ją pamatyti laikoma blogu ženklu.


Silkių karalius
Silkių karalius
© Katia Cao, CC BY 3.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Regalecus_glesne_Mexico.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastaraisiais metais žmonės vandenynų paviršiuje vis dažniau ėmė pastebėti giliavandenę žuvį, vadinamą silkių karaliumi (oarfish, Regalecus glesne). Pasak senų japonų legendų, jei pamatysite šį jūros padarą, tai reiškia, kad netrukus įvyks žemės drebėjimas arba cunamis.

Kas žinoma apie šią pasaulio pabaigos žuvį, kaip ji kartais vadinama? Apie tai rašo „IFLScience“.

Silkių karalius yra ilgiausia šiandien gyventi kaulinė žuvis. Kai kuriais skaičiavimais, šios žuvies kūno ilgis siekia 15 metrų. Su šia būtybe siejama daugybė legendų ir mitų, o mokslininkai mano, kad būtent šios žuvies dėka atsirado legendos apie didžiules jūros gyvates.

[EU+Kuponai] Fantastiški el. dviračiai, 390W garso sistemos, mobilūs lazeriniai graviruokliai, rekordinių kainų SUP irklentės ir kt. (Video)
7454 4

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-08-31/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „MOTUS City“ - 250W, 27,5 colių ratų el. dviratis

2) „Sculpfun iCube Pro Max“ - 10W mobilus lazerinis graviruoklis

3) „FunWater“ - rekordinių kainų SUP irklentės

4) „ULTIMEA Nova S70“ - 390W galios 3.1.2 garso sistema

5) „Ultimea Apollo S40“ - 2.2 kanalų soundbar'as

6) „Powdeom“ - 150W, 159Wh portabili energijos stotelė

Išsamiau

Silkių karalius gyvena Ramiajame, Atlanto ir Indijos vandenynuose iki 500 metrų gylyje. Labai retai žmonės pamatydavo labai ilgas žuvis, kurios dažniausiai vandenyje būna vertikalioje padėtyje, o tai padidina jų paslaptį.

Pasak japonų legendų, šios žuvys plūduriuoja vandenyno paviršiuje, kad įspėtų sausumos gyventojus apie būsimus žemės drebėjimus ar cunamius. Kai 2010-aisiais katastrofiškų gamtos reiškinių išvakarėse žmonės pradėjo dažniau matyti šias žuvis, tikėjimas šia legenda vėl išplito.

Tikėjimas, kad gyvūnai prieš žemės drebėjimus elgiasi kitaip arba žino apie artėjančius žemės drebėjimus, atsirado mažiausiai 373 m. pr. Kr. Senovės graikų istorikas Tukididas rašė, kad šunys, žiurkės ir gyvatės paliko senovinį Helicos miestą likus kelioms dienoms iki mirtino žemės drebėjimo, sunaikinusio miestą.

 

Taip pat istorinėje kronikoje, aprašančioje žemės drebėjimą netoli Italijos miesto Neapolio 1805 metais, teigiama, kad gyvūnai taip pat keistai elgėsi prieš šį įvykį. Konkrečiai kalbama, kad likus kelioms minutėms iki žemės drebėjimo karvės pradėjo mūkti ir puolė viena į kitą. Tuo pačiu metu kaukė ir šunys, o arkliai bandė bėgti.

Rašoma, kad kai kurie šunys pažadino savo miegančius šeimininkus lodami likus kelioms minutėms iki pirmojo smūgio, tarsi įspėdami apie gresiantį pavojų, ir taip keliems žmonėms pavyko pabėgti. Tačiau tokių istorijų problema yra ta, kad tai tik pasakojimai, kuriuos sukūrė žmonės, kurie vėliau pastebi keistą gyvūnų elgesį po žemės drebėjimo.

 

Nors susitikimai su silkių karaliais pasitaiko retai, jų pasitaiko. Kartais jie įvyksta, kai nėra žemės drebėjimų, o kartais jie pastebimi prieš pat šiuos įvykius.

Prieš penkerius metus mokslininkai nusprendė išsiaiškinti, ar yra ryšys tarp pasaulio pabaigos žuvų atsiradimo ir didelių žemės drebėjimų. Tyrimas parodė, kad iš 336 žuvų stebėjimų ir 221 žemės drebėjimo, įvykusio per ilgą istorijos laikotarpį, tik viena žuvis buvo pastebėta prieš žemės drebėjimą. Todėl mokslininkai mano, kad greičiausiai nėra jokio ryšio tarp šių dviejų reiškinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()