„Išblyškusiais veidais, ilgomis rankomis...“ Kaip atrodys Marse gimę žmonės (Foto)  ()

Žmonės, kurie ateityje apsigyvens Marse, patirs ryškių fizinių pokyčių ir netgi gali tapti nauja rūšimi.



© Spongy101010 (CC BY-SA 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Future_mars.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Medicinos bendrovės „OsteoStrong“ įkūrėjas Kyle'as Zagrodzkis paaiškino, kaip Marso aplinka gali paskatinti žmones išsivystyti į visiškai kitokią rūšį. Tačiau, žinoma, tai įvyks ne iš karto, iš pradžių astronautai Marse jausis gana gerai, nes sumažėjusi gravitacija palengvins kaulų ir sąnarių apkrovą, rašo „The Sun“.

„Trumpuoju laikotarpiu pirmieji naujakuriai turės didžiulį fizinį pranašumą. Kol jų kaulai ir raumenys prisitaikys“, – sako ekspertas.

Ilgalaikis Marso gravitacijos poveikis, kuri sudaro tik 38 % Žemės gravitacijos, turės didžiulį poveikį žmogaus organizmui. Remiantis optimistiškiausiomis naujausio Stanfordo mokslininkų tyrimo prognozėmis, astronautai praras trečdalį kaulų tankio vos per trejus metus trunkančią kelionę į Marsą ir atgal. Maždaug pusė įgulos narių gali susirgti osteoporoze.

„Pirmiesiems naujakuriams stuburo pailgėjimas tikriausiai bus pirmasis pastebimas pokytis“, – pastebi Zagrodzkis.

Taip pat pasikeis kūno riebalų pasiskirstymas, o tai gali lemti gana keistą išvaizdą. Tačiau tokie pokyčiai negresia tiems, kurie skris į Marsą trumpam.

[EU+Kuponai] Perkamiausia Android multimedijos sistema automobiliams, planšetės, kaulais grojančios ausinės, projektoriai, auto diagnostika ir kt. (Video)
5240 6

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-09-14/2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Lenovo Zhaoyang Tab K10(Tab M11)“ - Android 13 planšetė

2) „BlitzWolf BW-BTS8“ - kaulais grojančios belaidės ausinės

3) „iMars 2 DIN“ - perkamiausia Android multimedijos sistema automobiliams

4) „Proscenic P13“ - 120AW, 35kPa belaidis dulkių siurblys

5) „Blitzwolf BW-V3Max“ - Android projektorius

6) „LAUNCH 2024 Elite CR529“ - automobilio diagnostikos įrenginys

Išsamiau

„Naujos kartos, kurios gims Marse, greičiausiai bus kitokios išvaizdos ir gyvens visiškai kitaip nei jų giminaičiai Žemėje. Riebalų pasiskirstymo pokyčiai, putlesni veidai, tikriausiai bus pirmieji pokyčiai, kuriuos pamatysime“, – pabrėžia ekspertas.

марс, людина, поселення на марсі, освоєння марса, колонії на марсі, життя на марсі

Ekrano kopija

Jis taip pat pažymi, kad be Žemės gravitacijos įtakos žmonės taps daug silpnesni. Tai bus susiję su kaulų, raumenų ir širdies ir kraujagyslių sistemos vystymusi.

Žmonės Marse turės ne tik putlesnius veidus, bet ir ilgesnes galūnes. Be to, jie turės nesveiką blyškią veido spalvą dėl širdies ir kraujagyslių sutrikimų.

„Žemėje dauguma prisitaikymo vyksta pirmaisiais augimo metais ir brendimo metu. Be Žemės gravitacijos įtakos tikėčiau, kad žmonės užaugs gana silpni pagal Žemės standartus“, – sako ekspertas.

 

„Marsiečiai“ susidurs su kosminės spinduliuotės ir sutrikusio gliukozės kiekio kraujyje pasekmėmis. Neišsivysčiusiuose raumenyse taip pat bus mažiau insulino receptorių, todėl 2 tipo cukrinis diabetas bus rimta problema Marse gyvenantiems žmonėms.

Reikalas tas, kad raumenys tarnauja žmogui ne tik jėgoms palaikyti. Juose taip pat yra insulino receptorių, kurie atlieka svarbų vaidmenį reguliuojant gliukozės kiekį kraujyje.

Tęsinys kitame puslapyje:




Kaip Marsas pakeis žmones po 5, 10 ir 50 metų

Gyvenimas Marse: po 5 metų

Raumenų masės praradimas. Net ir reguliariai mankštinantis žmonių raumenys ir kaulai susilpnės dėl normalios gravitacijos trūkumo. TKS astronautai susiduria su ta pačia mikrogravitacijos problema. Marse viskas gali vykti ne taip greitai, kaip kosmose, tačiau raumenų atrofija ir kaulų tankio sumažėjimas vis tiek įvyks.

Širdies ir kraujagyslių sistema. Širdis tikrai nusilps, nes esant žemai gravitacijai, jai nereikės per daug dirbti, kad pumpuotų kraują. Savo ruožtu kraujotaka bus ne tokia efektyvi, todėl gali pasikeisti kraujo tūris ir pasiskirstymas žmonių organizmuose.

 

Pusiausvyra ir koordinacija. Pasikeis ir žmonių pusiausvyros jausmas, taip pat koordinacija. Esmė ta, kad vidinė ausis, atsakinga už visa tai, kas išdėstyta anksčiau, pradės prisitaikyti prie mažos gravitacijos.

Gyvenimas Marse: po 10 metų

Skeleto ir raumenų sistemos adaptacija. Žmogaus kūnas palaipsniui prisitaikys prie sąlygų Marse, raumenys ir kaulai stabilizuosis esant mažesniam masės ir tankio lygiui. Po to grįžimas į Žemę taps problemiškas, žmogaus kūnas nebebus prisitaikęs prie stiprios Žemės gravitacijos.

Kūno formos pasikeitimas. Marse esančių žmonių kūne vyks struktūriniai pokyčiai, pavyzdžiui, pailgės stuburas, keisis riebalų pasiskirstymas. Skirtinga gravitacija skirtingai paveiks laikyseną ir kūno mechaniką.

Psichologinis poveikis. Judėjimo lengvumas ir kita judėjimo dinamika gali pakeisti žmonių erdvinį suvokimą. Atskirti kitoje planetoje gali turėti neigiamų psichologinių pasekmių.

Gyvenimas Marse: po 50 metų

Genetiniai ir epigenetiniai pokyčiai. Po kelių kartų Marse žmonės, kurie gims Raudonojoje planetoje, prisitaikys prie sumažėjusios gravitacijos. Labiausiai tikėtina, kad tai sukels genetines mutacijas arba epigenetinius pokyčius. Todėl Marse gali atsirasti populiacija su naujomis fizinėmis savybėmis, tokiomis kaip ilgos galūnės ir mažiau tankūs kaulai.

 

Naujos rūšies žmonių atsiradimas. Jei Marse gims kelios žmonių kartos, gali būti, kad prisitaikydami prie Marso sąlygų jie įgis kokių nors „marsiečių“ bruožų. Dėl tokių pokyčių „marsiečiai“ negalės skristi ir gyventi Žemėje.

Ilgalaikės sveikatos problemos. Nuolatinis mažos gravitacijos poveikis sukels širdies ir kraujagyslių sistemos problemų, imuninės sistemos pakitimų ir negrįžtamą raumenų bei kaulų susilpnėjimą.

Iš esmės Marso gyventojai liks užrakinti savo planetoje, nes norėdami skristi į Žemę turės iš naujo mokytis vaikščioti. Taip pat kaulų lūžiai Žemėje taps tikru „marsiečių“ prakeiksmu.

Silpna širdies ir kraujagyslių sistema, kaulai ir raumenys labai apsunkins pačias paprasčiausias užduotis.

„Įsivaizduokite, kad jūsų kūnas ir viskas, ką keliate, yra maždaug 2,5 karto sunkesni. Šiems vargšams nelaimingiesiems kaulų lūžiai bus įprastas dalykas“, – apibendrino ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(2)
(26)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()