„Tai gali būti mirtina.“ Erkės pradėjo platinti naują pavojingą ligą  ()

Pasauliniam atšilimui progresuojant, problemos, susijusios su erkių plitimu visame pasaulyje, tampa pasauline grėsme. Tarsi tai patvirtindami mokslininkai neseniai užfiksavo kitos ligos, veikiančios kartu su Laimo liga, protrūkį.



© Erik Karits (public domain) | https://www.pexels.com/photo/a-tick-is-on-the-skin-of-a-person-18554283/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Babeziozė, erkių platinama parazitinė liga, tampa vis dažnesnė ir kelia susirūpinimą kartu su geriau žinoma Laimo liga. Tiems, kuriems pasisekė mažiau, gali kilti komplikacijų, panašių į tas, kurios pastebimos sergant maliarija, o kai kuriais atvejais liga gali būti mirtina, rašo „The Washington Post“.

Babeziozę sukelia Babesia microti – parazitas, užkrečiantis raudonuosius kraujo kūnelius ir sukeliantis į maliariją panašius simptomus. Nors daugelis žmonių gali nejausti simptomų, tiems, kurie juos jaučia, gali pasireikšti karščiavimas, šaltkrėtis, kūno skausmai, pykinimas ir nuovargis. Sunkiais atvejais, ypač susilpnėjusiam imunitetui ar pagyvenusiems žmonėms, babeziozė gali būti pavojinga gyvybei.

[EU+Kuponai] Mažiausios kainos šiais metais! Žaidimų kėdės su masažo funkcija, išmanieji laikrodžiai, PC, vaizdo projektoriai ir kt. (Video)
4222 2

Specialus rinkinukas

Mažiausios kainos šiais metais

Kuponai

Galioja iki 2024-09-30

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos/Kinijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Douxlife GC-RC03“ - žaidimų kėdė su masažo funkcija

2) „BlitzWolf BW-V5“ - 1080P vaizdo projektorius

3) „Ninkear A16 Pro“ - 32GB+1TB, 2,5K ekranas, Win 11 OS

4) „BlitzWolf BW-AT4“ - naujausias kompanijos išmanusis laikrodis

5) „MUDIRO EW-S03“ - 500W aukšto slėgio plovimo įrenginys

6) „Uperfect Δ / Delta“ - sulankstomas dvigubas monitorius

Išsamiau

Diagnozuoti babeziozę gana lengva. Tačiau savalaikiškumas yra nepaprastai svarbus, nes ligą galima lengvai praleisti, ypač ankstyvosiose stadijose. Paprastai gydymas apima antibiotikų ir antiparazitinių vaistų derinį, tačiau sunkiais atvejais gali prireikti hospitalizuoti ir perpilti kraują.

Babeziozės paplitimas gali būti siejamas su įvairiais veiksniais, įskaitant elnių ir pelių populiacijų, kurios padeda plisti erkėms, padidėjimą, tačiau patį jos egzistavimą patvirtina naujausia JAV maisto ir vaistų administracijos (FDA) ataskaita.

 

Šiltesnės žiemos leido išgyventi daugiau pelių, kai kurios iš jų gimsta užsikrėtusios, o tai padeda plisti ligai.

Babeziozės plitimą per erkes galima sumažinti imantis panašių atsargumo priemonių kaip ir nuo Laimo ligos – dėvėti apsauginius drabužius, naudoti priemones nuo vabzdžių, laiku pašalinti erkes.

Prevencinės priemonės išlieka geriausia apsauga nuo babeziozės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()