Sensacija. Išsiaiškino, kas yra Mėnulio viduje. Išspręs ilgametį ginčą  ()

Tai sudaro apie 15% viso Mėnulio spindulio.


Mėnulis
Mėnulis
© Jessie Eastland, CC BY-SA 4.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Two_Lunar_Phases.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas ir kruopštus tyrimas atskleidė, kad vidinė Mėnulio šerdis iš tikrųjų yra kieta sfera, kurios tankis panašus į geležies. Tyrėjai tikisi, kad tai padės išspręsti ilgalaikius ginčus dėl to, ar Mėnulio vidinė dalis yra tvirta, ar ištirpusi, ir padės tiksliau suprasti Mėnulio istoriją, o kartu ir Saulės sistemos istoriją. Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Nature“.

Saulės sistemos objektų vidinės sudėties tyrimas efektyviausiai atliekamas seisminių duomenų pagalba. Registravimas kaip žemės drebėjimų sukeltos akustinės bangos keliauja planetos ar Mėnulio viduje, gali padėti mokslininkams sukurti išsamų objekto vidaus žemėlapį.

[Vokietija] Nuostabios lazerinės graviravimo staklės tik 149€! Paskutiniai vienetai (Video, „Algolaser ALM-5BD“)
2389 4

Vokietijos sandėliai

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Puikios savybės

Išsamiau

Tyrėjai turėjo Mėnulio seisminius duomenis, surinktus „Apollo“ misijų metu, tačiau skiriamoji geba buvo per maža, kad būtų galima tiksliai nustatyti vidinės šerdies padėtį. Buvo žinoma tik tiek, kad yra skysta išorinė šerdis, bet tai, ką ji apima, vis dar buvo diskusijų objektas. „Apollo“ duomenys leido padaryti išvadą, kad kieto vidinio branduolio ir viso skysčio branduolio modeliai veikė vienodai gerai.

Norėdami tai išsiaiškinti kartą ir visiems laikams, mokslininkai surinko duomenis iš visų kosminių misijų ir Mėnulio padėties nustatymo lazeriu eksperimentų, kad sudarytų įvairių Mėnulio savybių profilius. Tai apima jo deformacijos laipsnį dėl gravitacinės sąveikos su Žeme, atstumo nuo Žemės pokyčius ir jo medžiagos tankį. Tada jie atliko modeliavimą su skirtingų tipų branduoliais, kad surastų tuos, kurie labiausiai atitiko stebėjimus.

 

Jie atrado, kad Mėnulio šerdis yra labai panaši į Žemės šerdį, turi skystą išorinį sluoksnį ir kietą vidinę dalį. Remiantis modeliavimu, išorinis šerdies spindulys yra apie 362 kilometrai, o vidinės dalies spindulys yra apie 258 kilometrai. Tai sudaro apie 15% viso Mėnulio spindulio. Vidinės šerdies tankis yra apie 7822 kilogramai kubiniame metre. Jis labai artimas geležies tankiui.

 

Įdomu tai, kad 2011 m. NASA planetologės Renee Weber vadovaujama grupė gavo panašų rezultatą, naudodama tuo metu pažangius seismologinius metodus apdoroti „Apollo“ duomenims. Ji rado tvirtos vidinės šerdies, kurios spindulys yra apie 240 kilometrų, o tankis apie 8000 kilogramų kubiniame metre, įrodymų.

Žinoma, kad netrukus po susiformavimo Mėnulis turėjo stiprų magnetinį lauką, kuris pradėjo silpti maždaug prieš 3,2 mlrd. metų. Tokį magnetinį lauką sukuria judėjimas ir konvekcija šerdyje, todėl tai, iš ko sudaryta Mėnulio šerdis, labai priklauso nuo to, kaip ir kodėl magnetinis laukas išnyko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(2)
(19)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()