„Išliko beveik nepažeista.“ Lietuvos kaimynystėje aptiko itin retą romėnų artefaktą (Foto)  ()

Archeologai, kasinėdami senovines kapines Lenkijoje, aptiko itin retą radinį, rašo „Newsweek“.



© HistContent (Ekrano nuotrauka) | https://x.com/HistContent/status/1836709395717128434

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai atliktų tyrimų metu Lenkijos pietuose, maždaug už 45 km į šiaurės rytus nuo Krokuvos, aptikta 160 neolito ir ankstyvojo bronzos amžiaus objektų liekanų, taip pat senovinis kapinynas, datuojamas maždaug nuo I a. pr. m. e. iki II a.

Per kasinėjimus Jogailos universiteto Archeologijos instituto archeologai kapinyne aptiko 27 palaidojimus – 4 kremacijos (mirusiųjų deginimo) ir 23 inhumacijos (mirusiųjų laidojimo užkasant į žemę).

Vienas iš šių metų rugpjūčio viduryje aptiktų palaidojimų buvo ypač intriguojantis – archeologai nustatė, kad sudeginti žmogaus palaikai buvo sudėti į bronzinį romėnų kilmės indą.

[Kuponas+Vokietija!] Mažiausia kaina! Puikios kokybės pripučiamos „Lixada“ SUP irklentės - ribotas kiekis (Video)
1

Mažiausia kaina šiais metais!

Specialus kuponas

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Viena iš kasinėjimų vadovių, Jogailos universiteto Archeologijos instituto archeologė Joanna Zagórska-Telega pasakojo, kad kibiro formos indas, lotyniškai vadinamas situla, buvo naudojamas kaip urna – t. y. ant laidotuvių laužo sudegintų žmogaus palaikų talpykla.

„Situla išliko beveik nepažeista“, – sakė ji.

 

Nors tikslus šio konkretaus indo amžius dar nepatvirtintas, anksčiau aptikti tokio tipo indai, rasti toje pačioje vietovėje, datuojami I a. pr. m. e. ir I a. Tokie indai Lenkijoje randami itin retai.

Išskirtinai gera naujai aptikto romėnų indo būklė daro naujausią atradimą išskirtinį.

 

„Iš visos Europos žinomos vos kelios dešimtys tokio tipo indų ar jų fragmentų, tačiau tik nedaugelis jų yra išlikę tokios geros būklės kaip ši situla“, – sakė J. Zagórska-Telega.

 

Mokslininkai žada vykdyti tolesnius indo tyrimus, kad nustatytų kaip jis buvo pagamintas, o taip pat ir palaidoto žmogaus amžių ir lytį.

Šalia urnos rasti geležinių ginklų fragmentai leidžia daryti prielaidą, kad mirusysis buvo karys, teigia J. Zagórska-Telega.

Parengta pagal „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()

Susijusios žymos: