Norite numesti svorio? Štai ką turėtumėte valgyti pusryčiams. „Tai priklauso ir nuo jūsų lyties“  ()

Pusryčiai dažnai vadinami svarbiausiu dienos valgiu, tačiau mokslininkai nustatė, kad norint numesti svorio, vyrai ir moterys turėtų rinktis labai skirtingus maisto produktus, rašo „Newsweek“.



© Pexels (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/bowl-breakfast-fruits-healthy-food-1844894/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vyrai, norintys numesti svorio, turėtų rinktis daug angliavandenių turinčius pusryčius, pavyzdžiui, duoną, avižas ir kruopas, o moterims geriau valgyti riebesnius pusryčius, pavyzdžiui, omletą ar avokadus, teigiama naujame žurnale „Computers in Biology and Medicine“ paskelbtame straipsnyje.

Tyrimai rodo, kad vyrai ir moterys gali lengviau numesti svorio, jei šiuos daugiau angliavandenių ir riebalų turinčius patiekalus valgo po kelių valandų protarpinio badavimo, pavyzdžiui, po nakties.

„Gyvenimo būdas yra svarbus mūsų bendros sveikatos faktorius. Gyvename įtemptą gyvenimą, todėl svarbu suprasti, kaip iš pirmo žvilgsnio nereikšmingi sprendimai, pavyzdžiui, ką valgyti pusryčiams, gali paveikti mūsų sveikatą ir energijos lygį, – sakė tyrimo bendraautorė, Vaterlo universiteto (Kanada) doktorantė Stéphanie Abo. – Nesvarbu, ar bandote numesti svorio, palaikyti svorį, ar tiesiog gauti energijos, svarbu suprasti savo mitybos poveikį medžiagų apykaitai.“

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
7045 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Tyrėjai straipsnyje aprašo, kaip jie sukūrė „viso kūno medžiagų apykaitos modelį konkrečioms lytims“, kuris leido nustatyti, kaip vyrų ir moterų organizmuose įsisavinamos maistinės medžiagos, ypač angliavandeniai ir riebalai.

„Dažnai turime mažiau tyrimų duomenų apie moterų kūnus nei apie vyrų kūnus, – sakė Vaterlo universiteto taikomosios matematikos profesorė Anita Layton. – Kurdami matematinius modelius, pagrįstus turimais duomenimis, galime greitai patikrinti daugybę hipotezių ir koreguoti eksperimentus taip, kaip tai būtų nepraktiška su žmonėmis.“

 

Mokslininkai nustatė, kad moterys po valgio linkusios kaupti daugiau riebalų nei vyrai, tačiau vėliau tuos riebalus greičiau sudegina.

„Kadangi moterys vidutiniškai turi daugiau kūno riebalų nei vyrai, galima manyti, kad jos sudegins mažiau riebalų energijai gauti, tačiau taip nėra, – sakė A. Layton. – Modelio rezultatai rodo, kad moterys kaupia daugiau riebalų iš karto po valgio, bet taip pat daugiau jų sudegina protarpinio badavimo metu.“

Todėl moterims, kurios tikisi numesti svorio, geriau valgyti riebesnius pusryčius nei vyrams, nes jos sudegina riebalus tarp valgymų.

 

Tyrėjai tikisi toliau tirti vyrų ir moterų medžiagų apykaitos skirtumus ir nagrinėti, kokią reikšmę turi svoris, amžius ir menstruacinis ciklas.

„Su lytimi susijusių duomenų ir parametrų integravimas į daugiasluoksnes sistemas gali pagerinti mūsų supratimą apie žmogaus medžiagų apykaitą ir jos reguliaciją priklausomai nuo lyties. Atsižvelgdami į sudėtingą organų, hormonų ir medžiagų apykaitos kelių sąveiką, šie modeliai gali suteikti vertingų įžvalgų apie pagrindinius mechanizmus, lemiančius specifines medžiagų apykaitos reakcijas skirtingoms lytims“, – teigia tyrėjai.

Parengta pagal „Newsweek“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(2)
(-1)

Komentarai ()