Mes turime vieną sveikiausių vaisių pasaulyje ir į tai nekreipiame dėmesio. Užsienyje sumokėsite astronomines sumas  (2)

Šie vaisiai, nors ir pamiršti Lietuvoje, turi didelį potencialą.


Geltonoji sedula (Cornus mas) auginama soduose kaip vaisinis augalas.
Geltonoji sedula (Cornus mas) auginama soduose kaip vaisinis augalas.
© B.navez (CC BY-SA 3.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:CornusMas_Fruits_01.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mes turime vieną sveikiausių vaisių pasaulyje ir į tai nekreipiame dėmesio. Užsienyje sumokėsite astronomines sumas.

Geltonoji sedula (Cornus mas) auginama soduose kaip vaisinis augalas. Jų uogos valgomos šviežios, džiovintos arba konservuotos, verdama uogienė. Lietuvoje savaime paplitusi 1 rūšis – raudonoji sedula (Cornus sanguinea). Parkuose, skveruose, pakelėse dažnai auginama baltoji sedula ir palaipinė sedula, rečiau – gausiažiedė sedula, pražangialapė sedula. Baltoji sedula ir palaipinė sedula sulaukėjusios ir plinta savaime.

Vis daugiau žmonių atkreipia dėmesį į tai, kad jų mityba būtų turtinga natūralių vitaminų ir mineralų. Štai kodėl sedula nusipelno būti atrasta iš naujo. Jos vaisiai, nors ir pamiršti Lietuvoje, turi didelį potencialą.

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
7044 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Įdomu tai, kad sedula vis dar labai populiari kai kuriose Europos vietose, ypač Balkanuose. Ten šio augalo vaisiai perdirbami į sultis, uogienes, taip pat tinktūras ir vaisių vynus. Lietuvoje ji auginama kaip dekoratyvinis augalas, nors jos vaisių savybės lenkia daugelio populiarių supermaisto produktų maistines vertes.

Sedulos vaisiai yra tikras vitaminų ir mineralų lobis. Juose gausu vitamino C, taip pat yra gliukozės, fruktozės ir daugelio mineralų, tokių kaip kalis, kalcis, fosforas, cinkas ir magnis. Sedula taip pat turi logano rūgšties, kuri retai randama kituose vaisiuose. Sedulos vaisiai taip pat turi antiaterosklerozinių savybių ir padeda sumažinti akispūdį, todėl sedula yra svarbi priemonė kovojant su akių ligomis, tokiomis kaip glaukoma.

 

Sedulų uogose taip pat gausu antocianinų – medžiagų, stiprinančių imuninę sistemą ir saugančių širdį. Reguliarus šių vaisių vartojimas taip pat padeda nuo anemijos, virškinimo trakto negalavimų ir medžiagų apykaitos problemų.

Neprinokę vaisiai būna sutraukiančio skonio. Vaisius prinokęs būna tik tada, kai nukrenta nuo medžio. Sunokęs būna tamsiai raudonas, rūgštaus skonio, kuris geriausiai apibūdinamas kaip vyšnios ir spanguolės mišinys. Daugiausia vartojamas gaminti uogienėms, išėmus kauliukus ir išvirus su cukrumi ir apelsinų sultimis skoniu primena spanguolių padažą. Vaisius taip pat galima valgyti džiovintus. Azerbaidžane ir Armėnijoje vaisiai naudojami distiliuojant degtinę, Turkijoje ir Irane vasarą valgomi sūdyti – kaip užkandis – arba iš jų ruošiamas šerbetas. Kai kurios Ukrainoje komerciškai auginamos geltonosios sedulos veislės užaugina net iki 4 cm ilgio vaisius. Uogos prisirpsta liepos – rugpjūčio mėnesiais ir savo išvaizda primena kavamedžio uogas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(72)
(4)
(68)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)