„Prarasta 73 %.“ Tai košmaras  ()

Nauja mokslininkų ataskaita yra „aiškus ir skubus įspėjimas“: žmogaus veikla naikina laukinių gyvūnų populiacijas.



© Pxhere (atvira licencija) | https://pxhere.com/en/photo/876457

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žmonės Žemėje klestėjo tūkstančius metų, tačiau tai nėra mūsų vienų namai, nes čia gyvena neįtikėtinai daug gyvų būtybių. Deja, žmogaus veikla ne tik sukėlė klimato krizę, bet ir paliečia visas gyvas būtybes pasaulyje, rašo „IFLScience“.

Naujoje Pasaulio gamtos fondo (WWF) „Living Planet“ ataskaitoje teigiama, kad vien per pastaruosius 50 metų žmogaus veikla lėmė „katastrofinį“ gyvūnų populiacijų dydžio sumažėjimą.

Ataskaitoje, skelbiamoje kas dvejus metus, išsamiai apžvelgiama pasaulio biologinės įvairovės būklė 1970–2020 m., naudojant Londono zoologijos draugijos gyvųjų planetų indeksą. Indeksas sudaromas pasitelkus 35 000 stuburinių gyvūnų rūšių populiacijų, apimančių 5495 rūšis.

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
7676 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

Stebėjimų rezultatai rodo, kad vidutinis stebimų laukinių gyvūnų populiacijų dydis sumažėjo 73 %, tačiau tyrimo autoriai pažymi, kad žmonėms svarbu suprasti, ką iš tikrųjų reiškia ši statistika.

Pasak projekto vadovės Valentinos Marconi, iš tikrųjų statistika rodo, kiek vidutiniškai sumažėjo stuburinių gyvūnų populiacijų visame pasaulyje. Be to, mokslininkai pabrėžia, kad šis rodiklis yra tik vidutinė reikšmė ir neparodo, kiek rūšių ar populiacijų buvo prarasta.

 

Tyrimo autoriai pažymi, kad rimčiausiai sumažėjo gėlavandenių gyvūnų populiacija – apie 85 %, antroje vietoje – apie 69 % sumažėjo sausumos gyvūnų, o trečioje –  jūrinių gyvūnų – apie 56 %.

Šios tendencijos atsiranda dėl sudėtingų veiksnių derinio, tačiau yra keletas pagrindinių:

  • buveinių degradacija;
  • per didelis išnaudojimas;
  • invazinės rūšys;
  • ligos;
  • klimato kaita.

Įdomu tai, kad įvairiose pasaulio dalyse populiacijų skaičiaus mažėjimo tendencija skyrėsi. Kai kurie iš biologiškai įvairiausių planetos regionų nukentėjo stipriau nei kiti. Pavyzdžiui, stuburinių gyvūnų populiacija Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione, ypač Amazonės atogrąžų miškuose, per pastarąjį pusę amžiaus sumažėjo neįtikėtinus 95 %.

 

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad vienas iš veiksnių, prisidedančių prie prastėjančios padėties Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione, yra infekcinės grybelinės ligos (sukelia chytrid grybelis), naikinančios varliagyvių populiacijas, paplitimas.

Laukinės gamtos populiacijos Afrikoje, kitame turtingame biologinės įvairovės centre, taip pat sumažėjo vidutiniškai apie 76 %. Tuo pačiu metu Šiaurės Amerikoje ir Europoje nuosmukis buvo mažiau pastebimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(0)
(2)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()