Mažos smegenys — gigantiškas neuromokslo žingsnis  (3)

Mokslininkai pirmą kartą sudarė vabzdžio smegenų atlasą. Ką tai reiškia mokslui?



© technologijos.lt

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai pirmą kartą istorijoje sudarė vaisinės muselės smegenų atlasą — pasiekimas, žadantis sukelti neurobiologijos revoliuciją ir praminti kelią į supratimą, kaip smegenys formuoja elgesį. Retai pasitaiko, kad moksle tiek pastangų būtų dedama tokiam smulkiam dalykui: mokslininkai užtruko metų metus, kol sudarė visų 139 255 neuronų vingių ir 50 milijonų ryšių žemėlapį, apjungtų aguonos dydžio vaisinės muselės smegenyse. Tyrimo metu mokslininkai klasifikavo daugiau, nei 8400 skirtingų ląstelių tipų.

„Gali kilti klausimas, kodėl mus turėtų dominti vaisinės muselės smegenys, — svarsto Princetono universiteto kompiuterinių mokslų ir neurobiologijos profesorius ir projekto FlyWire bendravadovis Sebastianas Seungas. — Jeigu mes iš tiesų galime suprasti, kaip funkcionuoja bet kokie smegenys, tai būtinai mums kažką papasakos apie visus smegenis“.

Sudėtingos neuronų jungtys, kurias išpainiojus, jų ilgis siektų 150 m, buvo išdėliotos vaizdalapyje, atliekant kruopštų procesą, prasidėjusį nuo vaisinės muselės smegenų supjaustymo į 7000 plonų nuopjovų. Kiekviena iš jų buvo nufotografuota elektroniniu mikroskopu, kad išryškėtų vos 4·10⁻⁶ mm pločio struktūros. Po to tyrėjai, pasitelkė dirbinį intelektą analizuoti milijonus atvaizdų ir atsekti kiekvieno neurono ir sinapsinio ryšio kelią po visas mažutėlį organą. Kadangi DI pridarė daugybę klaidų, buvo pasamdyta mokslininkų ir savanorių iš viso pasaulio armija, kuri padėjo ištaisyti klaidas ir vaizdalapį užbaigti.

[Vokietija+kuponas] Mažiausia kaina istorijoje! Įspūdingos lazerinės graviravimo staklės: galima pjauti arba graviruoti daugiau nei 1000 skirtingų medžiagų (Video, „Swiitol C18 Pro“)
7044 4

Šių metų modelis už mažiausią kainą iki šiol

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Pažangiausi techniniai sprendimai

Puikus daiktas DIY projektams

Išsamiau

 
Vaisinės muselės smegenų ląstelės
Vaisinės muselės smegenų ląstelės
© Tyler Sloan for FlyWire, Princeton University

Apsiginklavę diagramomis, tyrėjai aptiko neuronus-„tardytojus“, kurie, panašu, apjungia įvairius informacijos tipus, ir „siųstuvus“, kurie gali siųsti aktyvumą koordinuojančius signalus įvairiomis neuronų grandinėmis. Taip pat buvo aptikta tam tikra neuroninė grandinė, kuriai suveikus, einančios vaisinės muselės sustodavo vietoje it įbestos.

Mokslininkai panaudojo jungčių — konektų — schemą sukurti kompiuterinę dalies musių smegenų kompiuterinę simuliaciją. Simuliacijos eksperimentais jie išsiaiškino neuronų jungtis, naudojamas apdoroti skonį. Iš čia darytian išvada, kad būsimos simuliacijos gali labiau nušviesti smegenų ryšių įtaką gyvūnų elgesiui.

 

„Konektomika — neuromokslų skaitmeninės transformacijos pradžia… ir ši transformacija pereis į smegenų simuliaciją, — mano Seungas. — Tai smarkiai paspartins neuromokslų tyrimus“.

Mokslininkai klasifikavo daugiau, nei 8400 skirtingų ląstelių tipų
Mokslininkai klasifikavo daugiau, nei 8400 skirtingų ląstelių tipų
© Tyler Sloan for FlyWire, Princeton University

Projekto, kuriame dalyvavo tyrėjai iš Kanados, Vokietijos, MRC molekulinės biologijos laboratorijos ir Cambridge'o universiteto JK, publikuotas devyniais straipsniais žurnale Nature.

 

Emory universiteto Atlantoje neuromokslinnkės dr. Anita'os Devineni lydimajame straipsnyje drozofilos smegenų atlaso sudarymas vadinamas „kertiniu pasiekimu“. Jau pradėtas pelės smegenų atlaso sudarymas, kurį tyrėjai viliasi užbaigti per kitus penkis-dešimt metų.

Tačiau tokio žygdarbio pakartojimas su žmogaus smegenimis, kuriose 86 mlrd. neuronų ir trilijonai ryšių — visai kitas klausimas. Žmogaus smegenys maždaug milijoną kartų sudėtingesnės nei vaisinės muselės, tad dabartinėmis technologijomis tokį atlasą sudaryti beveik neįmanoma

 

Tam prisireiktų gigantiškos atminties: mokslininkų skaičiavimu, reikėtų 1 zetabaito (ZB = 1000⁷ B), kas atitinka viso interneto informacijos kiekiui per metus. Realistiškiau būtų sudarinėti žmogaus smegenų dalių neuronų ryšių vaizdalapius, ir toks tyrimas galėtų nušviesti, ar neteisingas neuronų „prijungimas“ yra neuropsichiatrinių ir kitų sutrikimų priežastis.


republic.ru




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(1)
(9)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: