Atlanto dugne paslėpta 8,5 km pločio struktūra. „Susijusi su kosmosu“ (Foto)  ()

Tyrėjai pagaliau sugebėjo paaiškinti didžiulės struktūros, atsiradusios vandenyno dugne beveik kartu su Čiksulubo krateriu, prigimtį.


Nadiro krateris
Nadiro krateris
© Ekrano kopija | https://x.com/BejaLab/status/1845379508930548058/photo/1

Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-10-15 Atlanto dugne paslėpta 8,5 km pločio struktūra. „Susijusi su kosmosu“ (Foto)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai gavo detaliausius Nadiro kraterio, kurį suformavo 9 km pločio asteroidas, vaizdus. Smūgio krateris yra 300 m gylyje Atlanto vandenyno dugne, 400 km nuo Gvinėjos krantų, rašo „SciTechDaily“.

Nauji Nadiro kraterio vaizdai patvirtina, kad jis susidarė po asteroido smūgio kreidos periodo pabaigoje, maždaug prieš 66 mln. metų. Šis krateris yra maždaug tokio pat amžiaus kaip ir liūdnai pagarsėjęs 200 km pločio Čiksulubo (Chickshulub) krateris, siejamas su dinozaurų išnykimu.

[Vokietija] Stulbinamos kainos nešiojamas dvigubo impulso taškinis suvirinimo aparatas - paskutiniai vienetai
9964 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Nauji duomenys padėjo mokslininkams suprasti, kas atsitiko per kelias minutes po asteroido smūgio.

Nadiro kraterį 2022 m. pirmą kartą atrado Wisdinas Nicholsonas. Jis ištyrė, kaip jūros dugnas atspindi seismines bangas, ir atrado daugiau nei 8,5 km pločio įdubą.

Tada Nicholsonas pasitelkė planetų mokslininkus ir geologus, kad suklasifikuotų kraterį. Komanda mano, kad asteroido plotis siekė šimtus metrų, o į Žemę jis nukrito maždaug prieš 66 mln. metų. Tačiau iki šiol komanda negalėjo galutinai patvirtinti šios informacijos.

 

Surinkti 3D seisminiai duomenys parodė, kad būtent asteroidas suformavo Nadiro kraterį.

 

„Planetoje yra apie 20 patvirtintų jūrinių kraterių, ir nė vienas iš jų nebuvo pavaizduotas tokiu detalumo lygiu. Nauji duomenys leido pažvelgti į kraterį visais jo lygiais. Mes dvimatį, neryškų vaizdą pavertėme į nuostabią 3D Nadiro kraterio vizualizaciją su didele raiška“, – sako Nicholsonas.

Jis taip pat priduria, kad komanda iš pradžių manė, kad asteroidas yra maždaug 400 m pločio, tačiau duomenys parodė, kad jis iš tikrųjų buvo nuo 450 iki 500 m.

 

„Žinome, kad jis nukrito 20-40 laipsnių kampu į šiaurės rytus, dėl centrinę kraterio viršūnę juosiančių smūgių suformuotų spiralinių keterų. Tokios susidaro tik po įstrižų asteroidų smūgių“, – pabrėžia mokslininkas.

 

Komanda taip pat mano, kad kosminė uoliena į Žemės paviršių atsitrenkė maždaug 20 km/s arba 72 000 km per valandą greičiu.

Remdamiesi tokiais duomenimis, mokslininkai sukūrė laiko juostą, kuri parodė, kas atsitiko pirmosiomis asteroido kritimo sekundėmis.

„Smūgio sukeltas žemės drebėjimas turėjo suskystinti nuosėdas po jūros dugnu, todėl po jūros dugnu susidarė lūžiai. Smūgis taip pat buvo susijęs su didelėmis nuošliaužomis. Be to, kilo cunamiai“, – apibendrino mokslininkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(1)
(16)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()