„8 val. langas.“ Kilogramai patys tirpsta – normalizuojasi gliukozės kiekis kraujyje  ()

Protarpinis badavimas labai palengvina svorio metimą.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© LuckyLife11 (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/food-lunch-doll-beans-cafe-2375468/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Protarpinis badavimas ne tik padeda numesti svorio, bet ir gali būti naudingas kontroliuojant gliukozės kiekį kraujyje žmonėms, kuriems gresia 2 tipo diabetas – parodė tyrimo, pristatyto 60-ajame Europos diabeto studijų asociacijos kongrese (EASD), vykusiame 2024 m. rugsėjo 9-13 dienomis Madride, rezultatai.

Dieta, kai valgoma tik kelias valandas per dieną, dar vadinama protarpiniu badavimu, turi įvairių versijų. Populiariausia jų yra 8 valandų valgymo langas, dar žinomas kaip 8/16 dieta.

Ankstesni tyrimai parodė, kad ribojant valgymo laiką, bet ne tai, ką valgote, gali padidinti jautrumą insulinui ir glikozilinto hemoglobino (HbA1c) lygį žmonėms, kuriems gresia diabetas dėl antsvorio, sėdimo gyvenimo būdo ir netinkamos mitybos. Nors daugumoje tyrimų teigiamas poveikis buvo susijęs su energijos suvartojimo ribojimu, naujajame tyrime buvo įsitikinta, kad dieta turi turėti pakankamai kalorijų, kad atitiktų atskirų dalyvių poreikius. Tai buvo standartinis meniu, suteikiantis 50 proc. energijos iš angliavandenių, 30 proc. iš riebalų ir 20 proc. iš baltymų.

[Vokietija] Stulbinamos kainos nešiojamas dvigubo impulso taškinis suvirinimo aparatas - paskutiniai vienetai
10064 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Išsamiau

Dabar mokslininkai patikrino, kaip trumpalaikis protarpinis badavimas su 8 valandų valgymo langu veikia organizmą. Šiuo tikslu jie įvertino kūno svorį ir mitybos įtaką medžiagų apykaitai, remdamiesi dalyvių, kurie anksčiau valgė ir užkandžiavo ilgiau nei 14 valandų per dieną, glikemijos testais.

Be to, mokslininkai palygino valgymo ryte ir vakare poveikį. Šiuo tikslu dalyviai buvo sveriami ir visą dieną glikemijos stebėjimo sistemos buvo naudojamos normaliam gliukozės kiekiui kraujyje (3,9-7,8 mmol/L) įvertinti bei glikemijos kintamumui patikrinti.

 

Poveikis buvo matomas jau po 3 dietos laikymosi dienų – kai kurie dalyviai numetė 1,1 kg, bet svarbiausia buvo pastebėta, kad pagerėjo glikemijos kontrolė ir kintamumas. Dėl tokio dietos poveikio organizmas lengviau degina riebalus ir tai trunka ilgiau.

Tačiau, kai tyrėjai palygino 8:00 16:00 val. valgymo lango  ir 12:00 20:00 val. valgymo lango poveikį, jokių skirtumų nepastebėjo. Tuo remdamiesi jie padarė išvadą, kad svarbiausia yra pats faktas, o ne valgymo laikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(5)
(1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()