Mirė 40 000 europiečių. „Beveik kiekvienuose namuose“ ()
Jas daugelis turi ir Lietuvoje.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Mokslininkai teigia, kad dėl dujinių viryklių išmetamų teršalų Europoje miršta tūkstančiai žmonių, todėl vartotojų gyvenimo trukmė sutrumpėja vidutiniškai beveik dvejais metais.
Dujinės viryklės, dažniausiai naudojamos daugelyje Europos namų ūkių, išskiria kenksmingas dujas, kurios turi neigiamą poveikį žmonių sveikatai.
Remiantis naujausia ataskaita, kurią parengė Ispanijos Jaume I universiteto tyrėjų komanda, vadovaujama dr. Juana María Delgado-Saborit, dėl šių emisijų miršta maždaug 40 000 žmonių. europiečių per metus. Tai dvigubai daugiau nei žuvusiųjų keliuose Europoje skaičius.
„Problemos mastas yra daug didesnis, nei manėme anksčiau“, – pabrėžia dr. Delgado-Saborit. Tyrimas rodo, kad dujinės viryklės naudojimas sutrumpina vartotojo gyvenimo trukmę vidutiniškai beveik dvejais metais.
|
Dujinėse viryklėse deginamos gamtinės dujos, kurios išskiria kenksmingas medžiagas, tokias kaip azoto dioksidas (NO₂), anglies monoksidas (CO) ir benzenas. NO₂ yra ypač pavojingas, nes gali sukelti kvėpavimo takų uždegimą, dėl kurio gali išsivystyti širdies ir plaučių ligos. Mokslininkai 36 031 ankstyvą mirtį per metus ES šalyse ir dar 3 928 Jungtinėje Karalystėje priskyrė tiesiogiai dėl dujinių viryklių išmetamų teršalų.
„Jau 1978 m. sužinojome, kad virtuvėse, kuriose naudojamos dujos, NO₂ tarša yra daug kartų didesnė nei virtuvėse su elektrinėmis viryklėmis“, – pažymi dr. Delgado-Saborit. „Tačiau tik dabar galime nustatyti dėl to sutrumpėjusią gyvenimo trukmę“.
Europos Sąjungoje kas trečia šeima naudojasi dujinėmis viryklėmis. Kai kuriose šalyse šis procentas yra dar didesnis: 54 % namų ūkių JK ir per 60 % Italijoje, Nyderlanduose, Rumunijoje ir Vengrijoje.
Tyrimas buvo pagrįstas namų oro kokybės analize, kuri parodė, kaip maisto gaminimas dujomis veikia patalpų užterštumo lygį. Jaume I ir Valensijos universiteto mokslininkai naudojo šiuos duomenis, kad nustatytų vidaus ir išorės teršalų santykį gaminant maistą dujomis.
Tada, naudodamiesi lauko NO₂ taršos tyrimais, jie įvertino ligų riziką ir priešlaikinių mirčių, sukeltų dėl dujų poveikio, skaičių.
Nors Europos Sąjunga šį mėnesį sugriežtino lauko oro kokybės taisykles, ji nenustatė patalpų oro kokybės standartų.
Europos visuomenės sveikatos aljansas (EPHA) paragino politikos formuotojus palaipsniui atsisakyti dujinių viryklių, nustatant išmetamųjų teršalų apribojimus, siūlant finansinę paramą jas pakeisti švaresniais prietaisais ir reikalauti, kad gamintojai ant gaminių pateiktų informaciją apie taršos riziką.
„Per ilgai buvo lengva sumenkinti dujinių viryklių pavojų“, – sako EPHA atstovė Sara Bertucci. „Kaip ir cigaretės, žmonės nesuvokė jų poveikio sveikatai – dujinės viryklės yra ugnis, kuri užpildo mūsų namus teršalais.
Norint iš dalies apsisaugoti nuo kenksmingų teršalų gaminant maistą, patariama atidaryti langą ir įjungti gartraukį. Tačiau geriausias sprendimas yra pereiti prie elektrinių arba indukcinių viryklių, kurios neišskiria kenksmingų dujų.
Perėjimas prie indukcinių arba elektrinių viryklių taip pat padeda sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą. Indukcinės viryklės taupo energiją ir užtikrina greitesnį gaminimą. Daugelyje Europos šalių pastebima tendencija atsisakyti dujų.