„Pasekmes pajausite po trijų savaičių.“ Tai žalingiausi sveikatai produktai (2)
Reikšmingai pablogino pagrindinius sveikatos rodiklius.
Visi šio ciklo įrašai |
|
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Maistas, kuriame yra daug sočiųjų riebalų, pavyzdžiui, pyragaičiai, traškučiai ir mėsainiai, gali sunaikinti organizmą vos per tris savaites, atskleidė Oksfordo universiteto tyrimai.
Žurnale „Clinical Nutrition“ publikuotas mokslininkų tyrimas pabrėžia galimą šių maisto produktų žalą širdies sveikatai ir bendrai savijautai, rašo „Daily Mail“.
Tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: viena iš jų laikėsi dietos, kurioje gausu sočiųjų riebalų, o kita vartojo sveikesnius polinesočiuosius riebalus, esančius tokiuose maisto produktuose kaip riebi žuvis ir riešutai.
|
Per 24 dienas abiejų grupių svoris nepakito, tačiau sveikatos balų skirtumas buvo ryškus.
Tie, kurie savo racione vartojo sočiųjų riebalų turinčius produktus, reikšmingai pablogino pagrindinius sveikatos rodiklius, įskaitant padidėjusią širdies ir kraujagyslių ligų riziką, 20% padidino riebalų kiekį kepenyse, jiems išaugo rizika susirgti 2 tipo cukriniu diabetu.
Šiems žmonėms bendras cholesterolio ir „blogojo“ MTL cholesterolio kiekis padidėjo maždaug 10%.
Priešingai, grupės, vartojančios polinesočiuosius riebalus, sveikata gerokai pagerėjo. Cholesterolio kiekis sumažėjo apie 10%, padidėjo energijos atsargos širdies raumenyje.
Vadovaujantis mokslininkas Nikola Srnicas pabrėžė, kad širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai lemiamas veiksnys yra riebalų rūšis, o ne kiekis.
Jis pabrėžė, kad neigiami pokyčiai organizme, susiję su dieta, kurioje gausu sočiųjų riebalų, įvyko stebėtinai greitai – per tris savaites.
Siekiant subalansuotos mitybos, ekspertai rekomenduoja kasdien valgyti krakmolingus angliavandenius, tokius kaip viso grūdo duona, ryžiai ir makaronai, taip pat bent penkias porcijas vaisių ir daržovių. Apribokite sočiųjų riebalų suvartojimą iki 20 g moterims ir 30 g vyrams per dieną. Vartokite nesočiųjų riebalų iš žuvies, riešutų ir tam tikrų aliejų, kurie gali žymiai pagerinti širdies sveikatą.
Tyrimo autoriai pabrėžia, kad pasirinkdami maistą, žmonės gali geriau kontroliuoti savo cholesterolio kiekį ir sumažinti lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos ir 2 tipo diabetas, riziką.