10 priežasčių valgyti svogūnus kasdien. Ir penki būdai, kaip išvengti nemalonaus svogūnų kvapo pavalgius ()
Svogūnai jau tūkstančius metų yra svarbi mitybos dalis ne tik dėl skonio, bet ir dėl savo naudingų savybių sveikatai. Jie priskiriami supermaisto kategorijai, o moksliniai tyrimai patvirtina jų naudą.
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
10 priežasčių valgyti svogūnus kasdien
- Turtingi antioksidantais
Svogūnuose gausu antioksidantų, kurie apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų pažeidimų, padedančių sumažinti širdies ligų ir vėžio riziką. - Stiprina imunitetą
Svogūnuose esantis kvercetinas pasižymi antivirusinėmis, antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis, padedančiomis kovoti su infekcijomis. - Mažina uždegimą
Flavonoidai, esantys svogūnuose, padeda sumažinti lėtinį uždegimą, kuris siejamas su artritu, širdies ligomis ir kitomis sveikatos problemomis. - Padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje
Svogūnų vartojimas mažina cukraus kiekį kraujyje, ypač sergantiems antrojo tipo diabetu. - Naudingi širdžiai
Svogūnuose esantys sieros junginiai mažina cholesterolio lygį ir kraujo spaudimą, gerindami širdies sveikatą. - Padeda kovoti su vėžiu
Svogūnai turi priešvėžinių savybių ir gali sumažinti tam tikrų vėžio tipų, tokių kaip skrandžio, storosios žarnos ir krūties vėžys, riziką. - Gerina virškinimą
Svogūnuose esantis inulinas veikia kaip prebiotikas, skatindamas naudingų bakterijų dauginimąsi žarnyne. - Palengvina astmos simptomus
Svogūnai mažina kvėpavimo takų uždegimą ir gerina plaučių funkciją. - Stiprina kaulus
Svogūnai prisideda prie kaulų tankio išsaugojimo ir osteoporozės rizikos mažinimo. - Gerina miegą
Kvercetinas padeda geriau užmigti ir gerina miego kokybę.
|
Kaip išvengti nemalonaus svogūnų kvapo
Svogūnų kvapas dažnai lieka burnoje ar ant rankų, tačiau tai galima lengvai išspręsti:
- Citrina
Praskalaukite burną citrinos sultimis arba tiesiog pakramtykite citrinos griežinėlį – rūgštis neutralizuoja kvapus. - Šviežios žolelės
Sukramtykite šviežių petražolių, mėtų ar kalendros lapelių – jos natūraliai dezodoruoja kvapą. - Soda arba actas rankoms
Plaunant rankas, naudokite acto arba sodos tirpalą, kuris pašalins stiprų kvapą. - Gaminimo technika
Kad kvapas mažiau sklistų virtuvėje, svogūnus kepkite ant mažos ugnies uždengtame inde arba įdėkite šiek tiek acto ar citrinos sulčių. - Specialus burnos skalavimo skystis
Naudokite skalavimo skystį, kuris skirtas nemaloniems kvapams pašalinti, ir pasirinkite be alkoholio.
Svogūnai – nepakeičiamas produktas kasdienėje mityboje, galintis pagerinti tiek sveikatą, tiek gyvenimo kokybę. Nedvejokite jų įtraukti į savo racioną!