Fizikai galimai aptiko naują dalelę arba visiškai naują jėgą  (12)

„Tai gali būti svarbiausias atradimas fizikoje per pastarąjį pusšimtį metų“ – neslepia fizikai. Visai realu, jog Fermi laboratorijos (Ilinojus, JAV) dalelių greitintuve „Tevatron“ atlikdami eksperimentą, fizikai atrado naują elementariąją dalelę arba visiškai naują gamtos jėgą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tevatron“ įrenginyje įvykdytų 10 tūkst. protonų ir antiprotonų susidūrimų analizės duomenyse net keletą šimtų sykių buvo aptiktas mįslingas rezultatas – skaičiai nesutapo su patvirtintomis elementariųjų dalelių ir jas veikiančių jėgų teorijomis. Po susidūrimų susiformavę elektronų ir sunkiųjų dalelių W bozonų srautai sąveikavo visai kitaip, nei numato teorija.

„Maždaug 250 sykių dažniau nei tikėtasi, visos srautų energijos įvertis svyravo apie 144 mlrd. elektronvoltų – tarsi tie srautai būtų buvę ligi šiol nežinotos dalelės irimo procesų produktai“ – „New York Times“ aiškino Denisas Overbajus (Dennis Overbye).

Iš tiesų, duomenyse anomalijų yra ir daugiau. Pavyzdžiui, asimetriškas aukščiausiųjų kvarkų „elgesys“. Kitaip tariant, duomenys leidžia įtarti egzistuojant iki šiol neaptiktą dalelę, gamtos jėgą arba, galų gale, sąveikos tarp žinomų dalelių ir jėgų būdą.

Atrastoji dalelė gali būti naujas bozonas, bet ne garsusis Higso bozonas (Higgs boson) – pastarasis suskyla į sunkesnes daleles nei yra naujai aptiktoji. Tikėtina, jog tai gali būti nauja Z bozonų atmaina. Kita teorija leidžia daryti prielaidą, jog naujoji dalelė yra sunkusis gliuonas – dalelė, apjungianti ir vienoje vietoje sulaikanti kvarkus, pranešama „Science News.

Atradimas labai sujaudino fizikos mokslo pasaulį. Anot Fermi laboratorijos teoretiko, eksperimente nedalyvavusio Christoferio Hilo (Christopher Hill), „jei tai – tiesa, tai yra svarbiausias atradimas fizikoje per pastarąjį pusšimtį metų.“

Praėjusį rudenį Fermi laboratorijos fizikai buvo paskelbę, jog jiems pavyko aptikti naujos atmainos neutrino („sterili“ dalelė, kuri sąveikauja tik su gravitacijos jėga) požymių. Tyrimo autoriai ataskaitą publikavo arxiv.org.

Panašu, kad naujausio tyrimo rezultatų įvertinimas gali būti įspūdingas dalelių greitintuvo „Tevatron“ egzistencijos ir darbų finalas – šių metų pabaigoje šis greitintuvas turėtų būti išjungtas. Tačiau tai reiškia, jog daug „sultingų“ veiklos barų atsivers Šveicarijoje įrengtam Didžiajam hadronų greitintuvui LHC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)