Sveikiausia žuvis Kūčių stalui. Gausi sveikų riebalų ir jaunystės vitaminų  ()

Žuvis yra daug sveikesnė alternatyva raudonai mėsai, nes joje gausu baltymų ir sveikųjų riebalų.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Hugo.arg & Viktorija O. (Public Domain) | https://en.wikipedia.org/wiki/K%C5%AB%C4%8Dios#/media/File:K%C5%AB%C4%8Dios.JPG

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žuvis – privalomas šv. Kūčių patiekalas. Tačiau valgyti žuvį verta ne tik per šventes. Remiantis Nacionalinio visuomenės sveikatos instituto ir Europos kardiologų draugijos (ESC) rekomendacijomis, žuvį reikia valgyti du kartus per savaitę, įskaitant riebią jūros žuvį bent kartą per savaitę (1 porcija yra apie 150 g produkto).

Taip į savo mitybą nesunkiai įtrauksite vertingų vitaminų ir mineralų. Žuvis taip pat yra puiki ir daug sveikesnė alternatyva raudonai mėsai, nes joje gausu baltymų ir sveikųjų riebalų.

Sveikiausios žuvys yra tos, kuriose gausu omega-3 riebalų rūgščių ir kurių užterštumo gyvsidabriu lygis yra mažesnis. Omega-3 riebalų rūgštys atlieka labai svarbų vaidmenį organizme, užtikrina tinkamą smegenų ir širdies veiklą.

[Black Friday] Lietuvių „NordVPN“ skelbia beprotišką pasiūlymą! 74 % nuolaida + 3 mėn. nemokamai (Video)
7575 1

Lietuvių sukurtas „NordVPN“ technologijos.lt portalo skaitytojus informuoja, kad Black Friday proga visiems paruošė ypatingą pasiūlymą.

Išsamiau

Organizmas negali jų pasigaminti pats, todėl jų pasisavinti reikia su  maistu. Omega-3 mažina uždegimą ir širdies ligų bei visos kraujotakos sistemos ligų riziką.

Jos taip pat padeda išlaikyti efektyvias smegenų funkcijas, tokias kaip atmintis ir koncentracija, taip sumažinant riziką susirgti neurodegeneracinėmis ligomis, tokiomis kaip Alzheimerio liga. Omega-3 riebalų rūgštys taip pat itin svarbios nėščiosioms, nes užtikrina tinkamą prenatalinį vaiko vystymąsi.

Kai kuriose žuvų rūšyse yra daugiau sveikų omega-3 riebalų rūgščių. Tačiau sveikiausios žuvys gali būti užterštos gyvsidabriu, jose taip pat gali būti polichlorintų bifenilų (PCB). Taip yra todėl, kad šie teršalai iš buitinių ir pramoninių atliekų patenka į požeminius vandenis, iš kurių patenka į upes, jūras ir vandenynus, o vėliau – į ten gyvenančias žuvis. Tad rinkdamiesi sveikiausią žuvį būtinai pasidomėkite, iš kur žuvis atkeliauja.

Sveikiausia žuvis Kūčių stalui. Gausi sveikų riebalų ir jaunystės vitaminų

 

Lašiša laikoma sveikiausia žuvimi, kurioje gausu omega-3 riebalų rūgščių, taip pat vitaminų A, D, E ir B6 bei mineralų: geležies, kalcio, cinko, fosforo ir magnio. Daugelis žmonių svarsto, laukinė ar pramoniniu būdu išauginta lašiša yra geresnė. Išauginta lašiša, nors ir daug pigesnė, gali turėti mažiau omega-3 rūgščių ir mažiau vitaminų bei mineralų.

Rinkdamiesi sveikiausią žuvį, atkreipkite dėmesį į ASC (Aquaculture Stewardship Council) sertifikatą ant pakuotės. Taip pat atkreipkite dėmesį į tai, kur ir kaip sugauta žuvis.

 

Žuvys, į kurias taip pat verta atkreipti dėmesį, be lašišos, yra menkė ir silkė. Menkė yra balta žuvis, turinti daug baltymų. Joje mažai riebalų ir ji yra geras vitamino B12 šaltinis, būtinas energijai ir tinkamam nervų sistemos funkcionavimui.

Silkė – dažniausiai lietuvių Kūčių stalui pasirenkama žuvų rūšis, žinoma, po karpio. Jas galima paruošti tūkstančiais būdų – sūriai ir saldžiai, aliejuje, marinate arba kepti. Ji yra vitamino A, E, D ir seleno šaltinis, todėl silkę valgyti taip pat verta ne tik per šventes, bet ir ištisus metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()