Būriai pingvinų prarado plunksnas  (12)

Dėl naujo negalavimo daugybė pingvinų jauniklių netenka plunksnų - dalis jų miršta. Susirgimas, vadinamas „plunksnų netekimo sutrikimu“, pasirodė neseniai, tačiau fiksuojamas tarp pingvinų abiejose pietinio Atlanto pusėse, skelbia Laukinės gamtos apsaugos bendrija (WCS).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Plunksnų netekimas paukščiams yra neįprastas ir turime atlikti daugiau tyrimų, kad nustatytume susirgimų priežastis ir tai, ar liga plinta į kitas pingvinų rūšis“, - WCS pranešimą spaudai cituoja „Science Daily“.

„Turime rasti, kaip sustabdyti plunksnų netekimo ligą. Pingvinai jau turi sunkumų dėl naftos teršalų ir klimato svyravimų. Svarbu, kad prie grėsmių jiems neprisidėtų ir liga“, - teigė tris dešimtmečius magelaninius pingvinus tyrėjanti Dee Boersma. Šiuo metu D. Boersma kaip galimas pingvinų plikimo priežastis įvardija patogenus, skydliaukės veiklos, mitybos sutrikimus ir genetiką.

Pirmą kartą liga pastebėta 2006 metais. Tyrėjai Pietų Afrikoje aptiko, kad 59 proc. jų stebėtų akiniuotųjų pingvinukų prarado plunksnas. Kitais metais ši dalis pašoko iki 97 proc. Be to, kad neteko plunksnų, jaunikliai taip pat augo lėčiau nei įprasta. 2007 metais kitoje Atlanto pusėje, kita tyrėjų komanda tokį patį plunksnų praradimą fiksavo Pietų Amerikoje, tarp magelaninių pingvinų. Ligoti paukščiai, stokodami šilumos, likdavo vidurdienio kaitroje, kai sveikieji ieškodavo šešėlio.

Anot tyrėjų, daugelis susirgusių pingvinų žūva, o kiti būna mažesni ir sveria mažiau - iš dalies dėl to, kad jiems reikia daug energijos kūno temperatūrai palaikyti. „Reikia išsamiau išnagrinėti šį susirgimą, kad nustatytume priežastis, kurios gali nušviesti galimus sprendimus“, - teigė Mariana Varese, vykdomoji WCS direktorė Lotynų Amerikoje ir Karibuose. Mokslininkų analizė publikuota žurnale Vandens paukščiai („Waterbirds“).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: