„Nėra tik skanus užkandis.“ Štai kodėl šiuos riešutus privalote įtraukti į savo racioną ()
Tai puikus pasirinkimas.

© Towfiqu barbhuiya (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/dried-fruit-and-nuts-in-jar-11350074/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Anakardžiai gali būti nėra tokie populiarūs kaip migdolai ar graikiniai riešutai, tačiau šie saldūs, sviestiniai riešutai nėra tik skanus užkandis.
Jie yra universalūs ir gali būti puikus priedas prie salotų ir desertų. Iš jų taip pat lengva pagaminti sviestą, pieną, grietinėlę ir net sūrį. Jei norite į savo racioną įtraukti daugiau augalinio maisto, anakardžiai yra puikus pasirinkimas.
Kuo naudingi anakardžiai?
Gerina širdies darbą
Riešutai mažina širdies ligų riziką. Anakardžiai nėra išimtis. Juose gausu mono– ir polinesočiųjų riebalų, kurie padeda pagerinti cholesterolio kiekį kraujyje. Pavyzdžiui, tyrimas parodė, kad žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, kurie 10 proc. savo dienos kalorijų gaudavo iš anakardžių, pagerėjo cholesterolio kiekis.
|
Padeda kontroliuoti svorį
Mitas, kad riešutai skatina svorio augimą, jau seniai paneigtas. Faktas yra tai, kad ne visas anakardžių kalorijas organizmas pasisavina – dalis riebalų pašalinama dėl jų skaidulų. Pavyzdžiui, sausai skrudintuose anakardžiuose 100 g yra 574 kcal, tačiau organizmas pasisavina tik 483. Be to, baltymai ir sveikieji riebalai lėtina virškinimą, pailgina sotumo jausmą.
Padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje
Anakardžiai turi mažai angliavandenių, juose gausu skaidulų, baltymų ir sveikųjų riebalų. Tyrimai parodė, kad rafinuotų angliavandenių pakeitimas anakardžiais padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje. Tame pačiame tyrime žmonės, kurie valgė anakardžius, turėjo mažesnį insulino kiekį.
Stiprina kaulus
Stiprūs kaulai yra ne tik kalcis. Vitaminas K, magnis ir fosforas taip pat svarbūs skeleto sistemai, o anakardžiai yra puikus jų šaltinis.
Turi antioksidacinių savybių
Anakardžiuose yra polifenolių ir flavonoidų, kurie apsaugo ląsteles nuo oksidacinio streso ir uždegimų, mažina lėtinių ligų riziką. Juose taip pat yra cinko, kuris palaiko imunitetą.
Nepaisant visų naudingų savybių, anakardžiai, kaip ir kiti riešutai, gali sukelti alergiją. Kitas niuansas – didelis jų oksalatų kiekis, kuris gali prisidėti prie inkstų akmenų susidarymo. Žmonės, turintys polinkį į šlapimo akmenligę, prieš įtraukdami anakardžius į savo racioną, turėtų pasitarti su gydytoju, rašo nv.ua.