Daugelis vengia šio vaisiaus ir tai yra klaida. Stiprina širdį, reguliuoja kraujospūdį ir veikia kaip balzamas žarnynui  ()

Nors jo pavadinimas daugeliui vis dar skamba egzotiškai, verta juo pasidomėti atidžiau.



© Daniel Dan (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/green-fresh-chayote-in-close-up-photography-7543109/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pamažu populiarėjantis egzotiškas vaisius čajotas – tikras sveikatos lobis. Nors daugeliui lietuvių jis vis dar tebėra paslaptis, verta duoti jam šansą ir pamatyti jo nepaprastas savybes. Šis nepastebimas vaisius, šiek tiek primenantis cukiniją, slepia širdį palaikančią, kraujospūdį reguliuojančią jėgą ir veikia kaip žarnyno balzamas.

Egzotiškų daržovių ir vaisių vis dažniau galima rasti Lietuvos parduotuvėse, tačiau daugelis juos renkasi atsargiai. Vienas iš mažiau žinomų, bet itin vertingų produktų – čajotas. Nors jo pavadinimas daugeliui vis dar skamba egzotiškai, verta juo pasidomėti atidžiau. Šis nepastebimas vaisius turi subtilų skonį ir daugybę sveikatą stiprinančių savybių, todėl jis yra vertingas mitybos priedas.

Čajotas – vertingas maistinių medžiagų šaltinis

Čajotas yra kilęs iš tropinių ir subtropinių Amerikos regionų. Daugelyje šalių jis auginamas ir vartojamas šimtmečius, tačiau Lietuvoje jis tik pradeda populiarėti. Subtilus, šiek tiek saldus skonis gali būti lyginamas su cukinijų, kaliaropių ir kriaušių deriniu, todėl jis puikiai tinka tiek pikantiškiems patiekalams, tiek desertams. Tačiau didžiausias jo privalumas yra jo sveikatai naudingos savybės. Štai keletas iš jų:

  • Reguliuoja kraujospūdį. Dėl didelio kalio kiekio čajotas padeda palaikyti normalų kraujospūdį, o tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems hipertenzija.
  • Palaiko virškinimo sistemą. Šiame vaisiuje esančios skaidulos gerina virškinimą, reguliuoja žarnyno veiklą ir palaiko žarnyno mikroflorą, o tai prisideda prie geresnės savijautos.
  • Valo organizmą. Čajotas turi diuretikų savybių, kurios padeda išvalyti organizmą nuo toksinų ir vandens pertekliaus.
  • Stiprina imunitetą. Jame esantis vitaminas C pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, kurios palaiko imunitetą.
  • Padeda palaikyti sveiką cholesterolio kiekį. Dėl savo skaidulų čajotas padeda sumažinti blogojo cholesterolio kiekį, palaiko širdies sveikatą.
  • Suteikia magnio. Čajotas taip pat yra magnio šaltinis, kuris būtinas tinkamai raumenų ir nervų sistemos veiklai.

Kaip valgyti čajotą ir kaip jį naudoti virtuvėje?

[EU+Kuponas] Pirkėjai sužavėti. „Labiau nei pateisina lūkesčius. Nuostabi kokybė. Su lazeriniu kreiptuvu. Ir dar tokia kaina.“ Būtinas „pasidaryk pats“ entuziastams ir profesionalams
6426 3

Nuostabi kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Aukščiausia kokybė

Puikių galimybių rinkinys

Labai ribotas kiekis

Išsamiau

 

Prinokusį vaisių galima atpažinti iš minkštos, bet elastingos struktūros ir šviesios spalvos minkštimo. Renkantis geriausia atsižvelgti į žievelės išvaizdą – ji turi būti lygi, tvirta ir žalia, nors bręsdama gali įgauti gelsvą ar balkšvą atspalvį. Virtuvėje šį vaisių galima panaudoti įvairiai – valgyti žalią, dėti į salotas, taip pat virti, troškinti, kepti.

 

Čajotas puikiai dera su daržovėmis troškiniuose, kariuose ir sriubose, tačiau dėl šiek tiek saldaus skonio jis taip pat puikiai dera prie desertų. Iš jo galite ruošti putėsius, pyragus ir kompotus. Įdomu tai, kad valgomi ne tik jo vaisiai, bet ir jauni ūgliai bei lapai, kurie gali būti skanus salotų ir karštųjų patiekalų priedas.

Kas turėtų vengti čajoto?

Atkreipkite dėmesį, kad žmonės, kuriems yra padidėjęs jautrumas skaiduloms arba yra alergiški agurkinių šeimos augalams, turėtų būti atsargūs. Jei abejojate, kreipkitės į gydytoją arba dietologą.

Čajotas yra vertingas ir universalus produktas, kurį verta įtraukti į savo mitybą. Dėl subtilaus skonio, vitaminų ir mineralų gausos bei teigiamo poveikio sveikatai jis nusipelno didesnio populiarumo lietuvių virtuvėse. Verta duoti šansą ir pamatyti, kaip tai gali praturtinti jūsų kasdienį maistą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()