„Kasdien po 1.“ Gerina nuotaiką ir apsaugo nuo depresijos ()
Tai „smegenų maistas“.

© Jane Trang Doan (Public Domain) | https://www.pexels.com/photo/strawberries-and-oranges-1132040/
Prisijunk prie technologijos.lt komandos!
Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.
Sudomino? Užpildyk šią anketą!
Jei žmogus kasdien suvalgo vieną apelsiną, rizika susirgti depresija gali sumažėti 20 proc., skelbia naujas tyrimas.
Taip yra, nes citrusiniai vaisiai skatina žmogaus žarnyne aptinkamų Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii) rūšies bakterijų augimą ir prisideda prie dopamino bei seratonino gamybos. Ne paslaptis – tai hormonai, kurie gerina žmogaus nuotaiką.
Sužadino mokslininkų smalsumą
Dar 2016 m. atlikto tyrimo metu pastebėta, kad citrusiniai vaisiai gali sumažinti depresijos riziką.
Tai sužadino Harvardo medicinos mokyklos tyrėjo ir Masačusetso bendrosios ligoninės gydytojo Raajo Mehtos smalsumą. Iškeltai teorijai patikrinti jis pasitelkė žymaus „Slaugytojų sveikatos tyrimo“ duomenis.
1989 m. pradėta studija siekė nustatyti dažniausių moterų lėtinių ligų rizikos veiksnius. Daugiau nei 100 000 moterų kas 2 metus pateikia mokslininkams išsamią informaciją apie savo gyvenimo būdą, mitybą, vaistų vartojimą ir bendrą sveikatos būklę.
|
„Kilo mintis pasinaudoti šiais duomenimis ir pasižiūrėti, ar slaugytojos, kurios valgė daug citrusinių vaisių, rečiau sirgo depresija“, – pasakojo R.Mehta.
Paaiškėjo, kad suvalgius vieną vidutinio dydžio apelsiną per dieną rizika susirgti depresija gali sumažėti apie 20 proc. Pasak žurnale „Microbiome“ paskelbto tyrimo autorių, panašu, kad antidepresinėmis savybėmis pasižymi tik citrusiniai vaisiai. Pavyzdžiui, obuoliai ir bananai šiuo atžvilgiu neduoda jokios naudos.
Kodėl naudingi apelsinai?
Mokslininkai tyrė išmatų mėginius ieškojo sąsajų tarp citrusinių vaisių valgymo ir tam tikrų žarnyno mikrobiomo bakterijų rūšių kiekio.
„Viena bakterijų rūšis išsiskyrė – F. prausnitzii buvo gausesnė tarp žmonių, kurie nesirgo depresija, o daug citrusinių vaisių vartojimas taip pat buvo susijęs su dideliu F. prausnitzii kiekiu. Manome, kad ši bakterija gali būti susijusi su citrusinių vaisių vartojimu ir gera psichine sveikata“, – paaiškino R.Mehta.
Jis prisipažino, kad tyrimo rezultatai jį nustebino.
„Iki šiol nesiejau citrusinių vaisių su smegenimis. Dažnai sakoma, kad žuvis yra „smegenų maistas“, bet niekas nesako, kad apelsinai yra „smegenų maistas“.
Ne naujiena, kad F. prausnitzii bakterijos yra susijusios su gera sveikata įvairiais būdais, pavyzdžiui, mažina riziką susirgti uždegiminėmis žarnyno ligomis. Tačiau nežinojau apie F. prausnitzii ir psichikos sveikatos ryšį“, – teigė R.Mehta.
Jis išreiškė viltį, kad ateityje galėtų būti atliktas klinikinis tyrimas, kuris pateiktų tvirtą atsakymą į klausimą, ar valgant citrusinius vaisius sumažėja depresijos rizika.
„Depresija – aktuali problema, o citrusinių vaisių valgymas iš tikrųjų neturi jokio didelio šalutinio poveikio, todėl būtų puiku įsitikinti, kiek šis paprastas metodas gali padėti. Tikiuosi, kad mūsų rezultatai įkvėps ir kitus tyrėjus ieškoti ryšio tarp mitybos ir psichikos sveikatos. Manau, kad žmonės pastebi, jog maistas, kurį valgome, turi įtakos mūsų nuotaikai. Tam net turime terminą: „paguodos maistas“, kuris padeda mums trumpam pasijusti geriau. Tačiau mokslas dar tik pradeda gilintis į mitybos ir nuotaikos niuansus“, – sakė R.Mehta.
Parengta pagal „Medical Xpress“ inf.